Exposició:
del 9 de juliol
al 5 de setembre de 2009
Sala d'exposicions
del COAC
Plaça Nova, 5,
08002 Barcelona

Inauguració:
9 de juliol a les 19.30 h

Sala d'exposicions
del COAC

Organització i producció a Barcelona:
Àrea d’Activitats Culturals de la Demarcació de Barcelona del COAC

Coordinació:
Lieven De Cauter -Iwan Strauven

Comissariat:
Sandi Hilal, Alessandro Petti i Eyal Weizman

Quin és el futur de les colònies israelianes implantades al territori de Palestina? Aquesta qüestió planteja un problema arquitectònic i urbanístic sensible que ha estimulat la reflexió dels arquitectes Sandi Hilal, Alessandro Petti i Eyal Weizman —ubicats a Betlem i a Londres— i que, alhora, pot servir per proposar solucions als problemes urbanístics de les nostres regions.

Decolonizing Architecture és la primera exposició important que veu en els territoris palestins un laboratori espacial del segle XXI.
El projecte busca redreçar l'impàs i el traumatisme de l'ocupació dels territoris palestins imaginant escenaris arquitectònics per a la descolonització. S'utilitza una sèrie de proposicions arquitectòniques per tal d'obrir l'especulació sobre els futurs possibles per a Palestina. En concret, els arquitectes basen el seu programa en el reapropiament i la transformació de les colònies i bases militars israelianes. La seva aproximació intenta evitar dos extrems: d'un costat, la destrucció de les infraestructures evacuades i, de l'altre, la seva reutilització simple. Aquest projecte experimenta una tercera opció denominada "l'estratègia de la subversió" que, amb la col·laboració de nombrosos palestins de totes les edats i condicions, està lluny del simple exercici acadèmic o artístic.

La mostra es concentra en dos casos d'estudi: la colònia de P’sagot, a Ramallah, i el camp militar abandonat d'Oush Grab (prop de Betlem). El primer és un conjunt d'escenaris inventats que sembla representar un futur idíl·lic per l'abstracció dels dissenys i maquetes; el segon plasma la realitat més brutal, ja que es tracta d'un veritable camp de batalla entre els palestins que volen fer de l'espai un parc públic i els colons israelians fortament armats i escortats per l'exèrcit israelià que intenten recuperar-lo. És precisament en aquesta dialèctica entre ficció i realitat on radica l'atractiu del projecte. 


Patrocini

Col·laboració
      
   

Inauguració patrocinada per