Assemblea Ordinària 2015 12 10

Avui  10 de desembre de 2015 celebrem Assemblea Ordinària 2015.
Aquests són els documents que es  presenten:

Presentació de documents
Acte Assemblea 2014

Singapore, From Little Red Dot To Big Green Dream

El proper dijous dia 10 a les 19h celebrarem la 3a sessió del 4rt Cicle Urbanisme Comparat dedicat a Singapore, a càrrec d’Òscar Carracedo:

Data: 10/12/2015 a les 19:00 h
Lloc: Aula 2 de l’Escola Sert (C. Arcs 1-3, 5a. planta)

Formulari inscripció


Singapore, From Little Red Dot To Big Green Dream

Singapur, és reconeguda per l’èxit del seu model de “Ciutat Jardí”, pel desenvolupament urbà d’alta densitat que situa al país en el tercer més dens del món, per un sistema de transport eficient, per les polítiques d’habitatge innovadores i per ser una de les ciutats amb millor qualitat de vida del planeta.

En només 50 anys des de la seva independència de Malàisia l’any 1965, aquesta petita ciutat-estat de la grandària de la Regió Metropolitana de Barcelona ha passat de ser un dels països amb l’índex de pobresa més alts del món a una de les economies més avançades, pròsperes i competitives, amb renda per càpita superior a la dels EUA i amb un paper clau en la relació d’Occident amb Àsia.

Quines han estat les claus d’aquest èxit, com ha incidit el planejament en aquest ràpid desenvolupament i en la configuració espacial de la ciutat, i quins són els reptes de futur que enfronta aquest país punter són alguns dels temes que descobrirem a través d’aquesta sessió

 

Oscar Carracedo és Arquitecte, Urbanista i Professor a la National University of Singapore on és director del Innerhoods Lab, co-dirigeix el Màster d’Urban Planning i presideix el Designing Resilience in Asia International Symposium and Competition (DRIA).

Des de l’any 1999 Oscar Carracedo ha desenvolupat un ampli historial acadèmic i de recerca en els camps de la regeneració, la sostenibilitat i la resiliència en el desenvolupament urbà, els processos d’urbanització i les seves implicacions en el metabolisme urbà, l’urbanisme informal o el planejament integrat en països en desenvolupament. Ha estat convidat com a conferenciant i professor a diverses institucions i universitats de prestigi d’Europa, Amèrica, Austràlia i Àsia, on recentment ha participat com a ponent al UN-Habitat Asian Pacific Urban Forum així com en la redacció de la nova agenda urbana cap a l’Habitat III.

És autor de nombrosos articles i llibres d’arquitectura i urbanisme incloent els recentment publicats “Ibid. In the same place”, “Naturbà. Barcelona-Collserola, una relació retrobada”, “Estratègies Urbanes de Revitalització de Comunitats Informals” o “Asian Urban Places “. Com a professional de l’urbanisme i l’arquitectura i soci fundador de CSArquitectes, Carracedo ha estat premiat i és autor de nombrosos plans a Catalunya i més recentment a Indonèsia, Malàisia, Filipines, Índia o Singapur.

 

 

Convocatòria per a la realització del treball Sistematització i edició dels continguts de les sessions “Urbanisme Comparat”

Durant aquests darrers anys l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya ha realitzat una sèrie de sessions amb el nom d’ “Urbanisme comparat”. L’objectiu d’aquestes ha estat conèixer les regles, procediments i els instruments que es fan servir en la pràctica professional de l’urbanisme en altres països, per tal de poder efectuar un exercici comparatiu respecte la nostra pràctica professional. Les sessions ja realitzades han estat les següents: França, Alemanya, Itàlia, Líban, Holanda, Japó, Finlàndia, Dinamarca i Londres. A aquestes cal incloure les sessions previstes en el quart cicle que s’està celebrant en aquests moments amb les sessions d’Argentina,Bèlgica i Suïssa. La documentació disponible de les sessions ja realitzades es pot consultar en aquest blog, l’apartat Jornades.

L’objecte del treball consistirà en la sistematització dels continguts de les sessions “Urbanisme Comparat” i l’edició d’un document a publicar. La sistematització dels continguts es realitzarà a partir de la plantilla que serà facilitada per l’AAUC, i que podrà ser adaptada en el procés de realització del treball. El treball també contempla la necessitat de cercar la informació necessària per tal de completar els continguts que no hagin aparegut en els sessions.

El termini per a la presentació de candidatures és del 26 d’octubre al 23 de novembre de 2015.

Podeu descarregar aquí les bases de la convocatòria

1a Pedalada Metropolitana: el Besòs

El proper dissabte, 24 d’octubre, farem la primera pedalada metropolitana al llarg del riu Besós. Adjuntem imatge amb l’itinerari que seguirem. El punt de trobada serà l’Estació de rodalies de Montcada i Reixac (línia R2), a les 9.30 h i el punt final de la pedalada serà el Port nàutic del Fòrum, cap a les 14.30 h.

Ens acompanyaran tècnics del Consorci del Besòs, dels municipis de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona, així com responsables urbanístics  de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya.

Els participants podran portar la seva pròpia bicicleta. Hi haurà, també, la possibilitat de llogar una bicicleta normal o elèctrica, que s’entregarà al lloc de sortida i es recollirà al final del recorregut. Després del recorregut en bicicleta, dinarem al restaurant del port i, durant la sobretaula, iniciarem un debat obert.

La pedalada és gratuïta. Cal inscripció prèvia.

Servei de lloguer de bicicleta: Lloguer bicicleta normal: 9,50 €. / Lloguer bicicleta elèctrica: 19,50 €. Dinar i debat posterior. (Dinar: 18,50 €.)

Us hi esperem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pedalades Metropolitanes

L’AAUC vol entrar a debatre sobre el nou Pla Director Urbanístic Metropolità.
Acabada la primera fase d’anàlisi i diagnosi, realitzada per un equip dirigit per en Joan Busquets, i recollida en l’exposició “Metròpolis Barcelona” a l’edifici del Disseny HUB Barcelona, que va tancar el passat 25 d’abril. L’exposició volia explicar el territori metropolità de Barcelona projectat des de tres perspectives: el passat, el present i el futur.


“Paisatge de la Metròpoli”, AtlesMetropolisBarcelona, AMB

En aquest parèntesi en que estem, acabada la primera fase i l’inici de la redacció de l’avanç del PDU, entenem que és un bon moment per parlar-ne.
Per iniciar el debat què millor que fer una mirada sobre el territori metropolità. Estem organitzant quatre “mirades”.
La primera, el 24 d’octubre, al voltant del riu Besòs, amb bicicleta (un mitjà de transport que té una velocitat adequada per fer aquest reconeixement). La jornada tindrà el format típic de les de l’AAUC: Trobada entre 9 i 10 del matí, pedalada i cap a les dues de la tarda, dinar i a la sobre taula, el debat.

Les altres tres mirades previstes seran:
21 de novembre (riu Llobregat)
19 de desembre (BCN: de Collserola al litoral) i
16 de gener de 2016 (el Vallès).

Properament rebreu informació detallada d’aquesta primera pedalada, horari, itinerari, punts d’interès, restaurant, etc. Els participants podran portar la seva pròpia bicicleta. Hi haurà, també, la possibilitat de llogar-la (normal o elèctrica). S’entregaran al lloc de sortida i es recolliran al final del recorregut.


“Metabolisme Metropolità”, AtlesMetropolisBarcelona, AMB

4rt Cicle Urbanisme Comparat

 

L’AAUC reprèn les sessions d’urbanisme comparat, amb el quart cicle de conferències. Iniciarem el cicle amb la sessió d’Argentina. Posteriorment celebrarem la sessió de Bèlgica.

 

Argentina

“El sòl a Argentina” a càrrec de Montserrat Fàbregas i Fló

 

Imatge: © Jimmy Baikovicius (Creative Commons)

L’Argentina, com el seus països veïns de Sud-Amèrica, és un país jove. Només amb 200 anys ha hagut de crear una nació de cero promovent la immigració per a habitar el seu extens territori. La pressió per a mantenir-se com el principal país agro-exportador del món; les constants crisis internes i externes; la falta de polítiques de regulació del sòl; la desigualtat creixent entre la població i la gran centralitat que caracteritza Buenos Aires, respecte a tot el país, fan que l’urbanisme tingui un paper rellevant per encarar els reptes d’aquest territori.

Montserrat Fàbregas i Fló (arquitecta ETSAB 2009. Viu a Argentina des del 2010, on té una vinculació acadèmica Universidad General Sarmiento i la FADU, professional a diversos despatxos, i participa amb projectes de voluntariat en relació a l’urbanisme)

Data: 13/10/2015 a les 19:00 h

Lloc: Aula 2 de l’Escola Sert (C. Arcs 1-3, 5a. planta)

Agrairem confirmeu assistència aquí: formulari inscripció

 

Bèlgica

A càrrec de Kevin Penalva Halpin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perifèria urbana de Brusel·les

El model de dispersió urbana característic de Flandes ha arribat a uns límits insostenibles. Fruit d’una planificació urbana laxa durant les últimes dècades, s’ha tendit a una suburbanització del paisatge amb una ocupació del sòl altíssima i una gran dependència del transport privat.

La sessió es centrarà en donar a conèixer alguns dels instruments de planificació urbana i territorial que ciutats i regions belgues han posat en marxa per redirigir la situació, mitjançant projectes urbans  i estudis estratègics realitzats a la regió de Brussel·les capital i a les ciutats flamenques de Lovaina, Anvers i Genk.

S’abordarà, també, el rol i acció de diverses agències públiques de planificació urbana, com per exemple la figura del Bouwmeester, per donar a conèixer el seu funcionament i ressaltar-ne pràctiques que poden ser d’interès per al context català.

Kevin Penalva Halpin ( arquitecte ETSAB 2008. Viu a Bèlgica des de 2009. Master of Human Settlements 2010 i Master of Urbanism and Strategic Planning 2011 a la Katholieke Universiteit Leuven. Des de 2011 treballa a BUUR un dels despatxos d’urbanisme de referència a Flandes i Brussel·les)

Data: 12/11/2015 a les 19:00 h

Lloc: Aula 2 de l’Escola Sert (C. Arcs 1-3, 5a. planta)

Agrairem confirmeu assistència aquí: formulari inscripció

Els dos conferenciants parlen català.
Podeu recuperar el qüestionari-guió que hem proposat per a les ponències  aquí
Si no podeu assistir i voleu transmetre alguna qüestió només heu d’enviar comentari i procurarem traslladar-la al debat.

Us hi esperem!

Urbanizar la tecnología en la sociedad conectada

El passat dia 25 de  novembre en Manu Fernández ( www.ciudadesaescalahumana.org/) ens va oferir la conferència:

Urbanizar la teconlogía en la sociedad conectada

“Al voltant del concepte de smart city s’han creat unes enormes expectatives per a la gestió urbana que amb prou feines s’estan acomplint. Quins són els mites sobre les smart cities que el discurs institucional predominant ha anat escampant (eficiència operativa, sostenibilitat, simplificació, neutralitat de les dades, despolitització, suficiència tecnològica). Les smart cities només atenyeran el seu vertader sentit quan els ciutadans es facin seves les noves tecnologies, quan es reverteixin les estratègies imposades per les grans corporacions tecnològiques.”

La conferència va servir per reflexionar respecte quin ha de ser el paper i l’actitud dels urbanistes enfront la aplicació de noves tecnologies a la ciutat. Tot un repte.

Aquí podeu veure les imatges de la conferencia

En el debat posterior varen participar:

Adolf Sotoca Garcia
Doctor arquitecte, professor DUOT-UPC / CSA arquitectes, www.adolfsotoca.com

Sophie Demigneaux
Arquitecta, www.sophiedemigneux.com/

Arnau Andrés Gallart
Aquitecte, LaCol, www.lacol.org/

Martina Fabré
Estudiant arquitectura ETSAV

Assemblea Ordinària 2014 11 25

El passat dia 25 de novembre 2014 vàrem celebrar Assemblea Ordinària.
Aquests són els documents que es varen presentar:

Presentació documents

Acta Assemblea 2013

i l’acta provisonal de la mateixa:

Acta Assemblea 2014 (provisional)

Us informem que l’Assemblea va decidir per unanimitat renovar els càrrecs electes de l’agrupació amb el membres de la candidatura d’en Sebastià Jornet (president), Robert Juvé (tresorer) i Xavier Matilla (secretari).

Junta Directiva 2014

JUNTA DIRECTIVA AAUC 2104

JORNET I FORNER, SEBASTIÀ President
MATILLA AYALA, XAVIER Secretari
JUVÉ I MORILLO, ROBERT Tresorer
BORRÀS I PLANA, AGÀPIT Secretari Tècnic
JUAN I LLUIS, SANTIAGO Demarcació Barcelona
VINYES I BALLBÉ, ROSINA Demarcació Barcelona
ZAGUIRRE I FERNÀNDEZ, JUAN MANUEL Demarcació Tarragona
GARCIA CATALÀ, RAFAEL Demarcació Lleida
SOLÀ-MORALES I CAPDEVILA, JOSEP M. Demarcació Girona
GERMAN I REBULL, JOSEP RAMON Demarcació Terres de l’Ebre
CLAPAROLS I PERICAS, JOSEP MA. Demarcació Comarques Centrals
FERNANDEZ DE LA REGUERA I MARCH, ALFERD Secció Paisatge

Jornada al Camp de Tarragona: PORT AVENTURA I EL CENTRE RECREATIU I TURÍSTIC, 25 ANYS

Programa

Inscripció

El vostre nom i cognoms (obligatori)

El vostre email (obligatori)

El vostre telèfon (obligatori)

Membre AAUC?

Membre COAC?

Menor 40 anys?

Reserva autocar des de Barcelona (visita CRT inclosa)? (agrupats i menors 40anys 10€/ no agrupats 15€)

Reserva autocar només visita CRT? (agrupats i menors 40anys 4€/ no agrupats 8€)

Reserva dinar? (25€)

Número de compte on fer transferència de la visita (Només en el cas de no ser agrupat ni col·legiat)
titular: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
IBAN compte: ES29-3183-0800-83-0000004369