El recull de Bones Pràctiques produït per la Demarcació de Barcelona del COAC posa a l’abast dels col·legiats 40 projectes d’Arquitectura i Urbanisme, seleccionats per la seva qualitat i el rigorós compliment de la normativa actual, amb especial atenció al Codi Tècnic de l’Edificació.

Cadascun dels treballs, exemples d’una tasca que prioritza la qualitat i excel·lència de resultats a través d’una visió integral de l’obra, permet la consulta de tota la informació necessària per al seu desenvolupament: plànols, memòries, fitxes, plecs de condicions, pressupost...

Seguint així l’objectiu general de la Demarcació de ser útil als col·legiats, l’eina pretén ajudar en la millora de la qualitat tècnica documental dels nostres projectes, tot facilitant un exercici professional responsable i compromès.

Ens trobem immersos en un escenari de transformació profunda de la professió que ens empeny a una cerca de camins alternatius per tal de resituar-nos en el nou marc social i econòmic del segle XXI. En aquest context, el procés de producció d’arquitectura resulta cada cop més complex i ens obliga a atendre molts més aspectes dels projecte per tal de donar solucions favorables, equilibrades i adequades a les noves exigències normatives i a la competència d’un mercat cada cop més exigent.

El nostre treball, per tant, és i serà necessàriament fruit de l’aportació del conjunt de la professió. Ara més que mai, hem de potenciar la nostra solidaritat envers el col·lectiu.

Precisament gràcies a l’aportació desinteressada de més de 40 companys i companyes, la Demarcació pot oferir aquesta selecció de projectes de tot tipus —edificació, urbanisme, peritatge, informes, etc.— que, agrupats per categories, tenen un denominador comú: tots han estat realitzats amb un alt nivell de qualitat, tant documental com arquitectònica, adaptant-se a les normatives introduïdes en els darrers anys.

Alhora, aquest recull s’emmarca dins l’Estàndard de Projecte d’Edificació, una iniciativa amb què la Demarcació vol posar a disposició dels arquitectes una selecció exhaustiva i actualitzada de tot el coneixement generat pel propi col·lectiu i pels diversos serveis del COAC en referència a l’elaboració de projecte.

Tot plegat, una mostra significativa i una referència de qualitat, que hauria d’ajudar-nos a millorar la nostra prestació professional envers una societat que demana solucions, amb la perspectiva global i integradora que només els arquitectes podem aportar.

Lluís Comerón
Degà del COAC