ARQUITECTURA I INDÚSTRIES MODERNES, 1900-1965. REGISTRE DOCOMOMO IBÈRIC

L'exposició parteix del treball de documentació que la Fundació Docomomo Ibèric —en col·laboració amb els Col·legis d’Arquitectes dels territoris peninsulars, els Instituts de Patrimoni d’algunes Comunitats Autònomes i la Fundació Caixa d’Arquitectes— ha realitzat sobre 160 peces i conjunts de la primera meitat del segle XX.

A partir d’aquesta feina intensa d’investigació i documentació es presenta una exposició que pretén dibuixar una mirada global d’aquesta fascinant arquitectura que la indústria va ser capaç de generar

L’estreta relació del desenvolupament tècnic i científic que va alimentar i fer possible el fenomen de la transformació industrial de les societats modernes, amb les seves repercussions espacials, constructives, funcionals, formals i d’imatge, continuen sent objecte d’estudi i d’investigació en diferents camps i sabers que busquen l’aprofundiment del nostre coneixement i la formulació de noves lectures d’un passat que, encara, forma el present. Per a l’arquitectura, aquesta temàtica remet històricament a moltes de les il·lusions i desitjos de transformació i de creació d’un món diferent. Les noves exigències de la massificació van imposar obligacions que van ser llegides i interpretades com a oportunitats per concretar i donar forma a nous imaginaris que caldria traduir en hàbits nous, icones noves, espais nous, arquitectures noves.

Moltes d’aquestes instal·lacions es troben avui fora de funcionament i apareixen davant dels ulls dels ciutadans com un nou tipus de ruïna. La seva desaparició, el seu manteniment i reutilització funcional o la seva museificació suposen desafiaments apressants per als quals no hi ha respostes senzilles. Per això, aquest exigent treball d’estudi, inventariat, catalogació i lectura crítica adquireix un valor i importància especials.

Comissaris: Celestino García, Ana Tostões, Susana Landrove



Targetó

De l'1 al 17 de març de 2007
Inauguració: dijous 1 de març a les 21h
Lloc: sala d’exposicions