Ser dins o fora de la ‘bimbolla’?

Com a ésser humà em sento ofegat per la tecnologia i com a professional tinc l’oportunitat d’utilitzar-la en benefici de la millora de la qualitat de vida, amb el respecte al medi natural i a les persones.

L’avenç tecnològic a la comunicació, a les infraestructures, al transport, a l’automoció, a les construccions singulars, a l’industria, .....i a tants sistemes més, on ha deixat l’ésser humà ? Aquest ésser es sent a casa quan es troba a l’habitatge? Aquest ésser se sent còmode, segur, lliure... a l’habitatge?

Per l’avenç tecnològic ha calgut aconseguir quantitat d’energia, que s’ha extret de qualsevol font, algunes d’elles ja esgotades des d’anys enrere i d’altres en procés d’esgotament. L’administració d’energia s’ha dirigit cap als diferents sistemes desenvolupats, però quina quantitat ha estat assimilada per a la millora de la qualitat de vida? I per l’habitatge?

Els animals són autèntics administradors d’energia, tanta n’aconsegueixen, tanta en consumeixen. El nostre model energètic actual està desfasat i això implicarà canviar en la manera de viure. Caldrà administrar l’energia que disposem dels recursos limitats del nostre planeta i desenvolupar, en formes assimilables comunes, altres fonts d’energia inesgotables.

Amb aquest canvi hi ha l’oportunitat de revisar la relació d’ésser humà i habitatge en els camps que incideixen directament en la qualitat de vida: l’abstracte o la ment superior i espiritualitat; l’emocional i psíquic; el pensament i coneixement; i el físic o material. Esmentat amb altres paraules, aquests camps són: l’arquetípic, el creatiu, el formatiu i l’activació.

Centrarem la relació en els tres darrers aspectes esmentats: el creatiu, el formatiu i l’activació, que incideixen directament en l’individu. El camp de l’arquetípic afecta principalment col·lectius i relacions globals, amb manifestacions religioses, polítiques i culturals. La facilitat de manipulació del pensament i la fragilitat emocional i psicològica de l’individu en l’actualitat es troben alterades per la creixent inseguretat front als canvis accelerats, tant climàtics com socials.

El Mòdul Habitable XXI incorpora els avanços tecnològics per l’habitatge i planteja una solució per a què l’ésser humà s’expressi com a tal dins del seu habitacle. L’embolcall exterior, del propi mòdul tecnològic, és personalitzat i activat per l’ésser humà en funció de la ubicació, de les tradicions constructives, de la vegetació autòctona, de les arrels culturals, d’activitats que realitzi, i de qualsevol altre factor local que l’hi incideixi directe o indirectament. Aquest embolcall exterior ha de desenvolupar-se aprofundint cada vegada més en la natura, en funció de noves pautes adquirides per a l’administració d’energia, així com per l’ésser humà en el camp creatiu i conduïdes per una adequada revisió en el camp formatiu.

A l’interior del Mòdul Habitable XXI l’ésser humà s’ha de sentir a casa, amb la màxima comoditat, seguretat i llibertat. En aquest projecte de mòdul s’hi desenvolupen les següents tecnologies:

- Resistència a les inundacions i navegabilitat
El sistema de guies verticals permet oscil·lar segons el nivell d’aigua existent, fins al punt de la navegabilitat. Les arquetes ubicades a la superfície del terreny deixen fluir l’aigua a l’interior de la càmera entre el mòdul i el perfil del buidat del terreny, després d’assolir l’àrea urbanitzada un mínim nivell d’inundació. Aquest detall és bàsic per tal que el mòdul pugui oscil·lar segons el nivell d’aigua i la seva pressió.

- Resistència al sisme
El mòdul no està adherit a la massa terrestre. La construcció del mòdul es recolza en tres riostres dissenyades amb materials flexibles, com és el material reciclat de triturat de cautxú, disposades en el sentit transversal.

- Urbanització: disminució de l’edificabilitat, de l’ocupació i del volum aparents
En condicions similars de parcel·la i m2 construïts, el simple comparatiu de paràmetres entre una edificació convencional i el mòdul habitable XXI seria.

  Convencional mòdul habitable XXI
M2 parcel·la: 946 946
M2 construïts: 448 448
Edificabilitat: 0,473 m2s/m2s 0,137 m2s/m2s
Ocupació: ~224 m2 130 m2 / 13 m2 (tancat)
Volum aprox. sobre rasant: ~1.340 m2 453 m2

 

- Fàcil control d’accés i de la seguretat

- Minimització de la superfície exposada al deteriorament exterior

- Reducció del volum exterior o aparent en els períodes no habitats

- Modulació, industrialització i prefabricat
L’encariment de la construcció, la qualitat cada cop menor en el ram de paleta per treballadors amb mà d’obra poc professional i el temps requerit per realitzar-la, propicien l’incorporació de nous sistemes de construcció per motlle i industrialitzada, comportant una garantia de qualitat en l’execució i l’aplicació de tècniques sostenibles i d’estalvi energètic.
La construcció amb motlle i encofrat integral d’alta precisió mitjançant formigonat in situ permet executar el volum complet de cada planta o nivell, sense improvisacions, ni errades, de qualsevol tipologia constructiva. Posseeix una alta resistència sísmica. Les instal·lacions s’integren en el procés d’execució, amb el control de qualitat previ al formigonat.
Amb aquest sistema de construcció es suprimeixen les runes de qualsevol tipus i per tant, la minimització d’abocadors, comportant un elevat grau de protecció ambiental.
Aquest sistema no esta renyit amb la utilització simultània d’altres avenços tecnològics actuals, com la domòtica i, sistemes de captació d’energia solar com a font energètica directa i la solar passiva com emmagatzematge al servei de l’habitacle

- Aïllament de la massa terrestre i utilització de la inèrcia tèrmica d’aquesta per a la climatització interior del mòdul habitable
Amb la franja de separació entre els murs estructurals del mòdul i el perfil rebaixat del terreny, reblert amb pedra de cantera de grandària entre 20 i 30 cm, o altre material per deixar les suficients concavitats per pas d’aire que es refreda o s’escalfa utilitzant la temperatura constant de la terra, amb valors entre 18º i 20º. Una vegada aconseguida la temperatura adequada en l’aire d’aquesta franja es impulsat a l’interior del mòdul pels costats inferiors d’aquest, o als conductes disposats a l’interior dels murs per tal de que aquests puguin comportar-se com a murs radiants.

- Flexibilitat en la distribució interior: divisòries i armaris mòbils
La variable espai-temps condiciona el disseny de qualsevol espai i objecte. La distribució,elements del moblament i instal·lacions del mòdul s’han projectat per donar resposta al màxim nombre d’escenaris donats a les petites col·lectivitats o agrupacions d’individus a les diferents estructures familiars.

- Projecte de cuina adaptada a les noves necessitats
L’espai per a ús d’alimentació dins l’habitacle s’ha transformat al llarg del temps, en funció de canvis a l’estructura familiar, a la superfície de l’habitacle, a l’avenç tecnològic d’electrodomèstics, al disseny de l’equipament propi de la cuina, i a altres que també hi han influït. Actualment l’estructura d’individus que comparteixen un habitacle i els seus hàbits comporta entrar en una reflexió sobre l’espai, ús i disseny de l’àrea destinada a alimentació. Per un costat, els productes alimentaris de mercat estan cada vegada més elaborats i precuinats i, per l’altre, l’alimentació de l’individu és cada vegada més individualitzada i a la carta. Aquest escenari comporta dissenyar l’àrea d’alimentació amb una zona per emmagatzematge i l’altre per a preparació final, cocció i alimentació pròpiament, desenvolupats en un disseny compacte de contenidor de productes, plaques per a cocció i taula.

- Utilització de materials naturals, sostenibles i reciclats
Utilització de materials i elements tradicionals nobles: la pedra, el formigó, l’acer, el vidre, la fusta, l’aigua, el suro, .... en contraposició de sistemes i materials recents o pràcticament nous a la construcció, resultat de la recerca en el campo de l’avenç tecnològic i del reciclatge,com l’aplicació de la domòtica, emmagatzematge i gestió d’energia solar, pannells fotovoltaics,reciclat del cautxú i altres.

- Utilització d’energies renovables: solar tèrmica, pannells fotovoltaics, circulació d’aire regulat per la inèrcia de la terra
Sistemes de captació d’energia solar com a font energètica directa i la solar passiva com emmagatzematge al servei de l’habitacle, mitjançant murs amb la incorporació d’un conjunt de conductes d’aire que capten, emmagatzemen i gestionen l’energia en forma de calor sense funcionar a través de l’aire exterior. En el seu disseny té molta importància l’orientació en un eix nord-sud, amb utilització de proteccions solars basat en marquesines possessionades a les façanes sud i oest, dissenyades amb gelosies de fusta, teixits i plantes trepadores autòctones. A la façana sud les plantes són de fulla caduca per protegir de les radiacions solars directes a l’estiu i permet deixar passar la llum i la calor fins a l’interior de l’habitacle a l’hivern. No obstant, la característica principal d’aquest projecte es la relació que s’estableix entre el mòdul habitable amb la massa terrestre, es la dependència i llibertat com si es tractes d’una relació mare-fill. Per un costat, la terra acull el mòdul en una gran superfície de contacte, per nodrir-lo de la seva temperatura constant, i per l’altre, el mòdul es troba suficientment separat per poder gestionar correctament la seva energia i alliberar-se’n en les situacions que ho requereixin, tots bé sabem que la terra sofreix transformacions naturals.

El nostre mòdul habitable pot considerar-se com si fos un ésser viu que capta, emmagatzema i gestiona els fluxos energètics naturals del seu entorn, tal i com fan els mamífers i com a tal l’ésser humà, que n’és precisament el seu habitant.

L’I+D DEL PROJECTE DEL MÒDUL HABITABLE XXI ES CENTRE EN TRES PUNTS:
- HABITACLE SEGUR
- APLICACIÓ DE L’AVENÇ TECNOLÒGIC SOSTENIBLE
- QUALITAT DE VIDA

 

Crivillers i Arquitectes assoc. s.l.
Josep Crivillers Costa
Arquitecte