Exposició:
del 24 de març al 15 de maig de 2010

Seu del COAC
Plaça Nova, 5, 08002 Barcelona

Inauguració:
24 de març a les 13 h

Sala d'actes del COAC

Seminari:
El carrer entre la mobilitat i l’espai públic:
25 de març a les 16 h, sala d'actes del COAC

Comissaris generals:
François Ascher
(1946-2009),  director científic de l’exposició, president del Consell Científic i d’Orientació de l’IVM, professor de l’Institut Français d’Urbanisme
Mireille Apel-Muller, delegada general de l’IVM

Comissaris a Barcelona:
Jaume Barnada, Jordi Borja,
Carles Llop, Pere Montaña

Disseny exposició:
Franc Fernández, Fina Frontado,
Paola Calvet

Coordinació:
Gemma Ferré
i l’Àrea d’Activitats Culturals de la Demarcació de Barcelona del COAC

En el marc de l’Any Cerdà, El carrer és nostre...de tots! arriba a la seu del COAC amb la voluntat de presentar —a través de fotografies, material audiovisual, llibres i panells gràfics— una reflexió sobre els problemes i les oportunitats de l’espai del carrer contemporani i, específicament, contribuir a la difusió de la gran transformació de l’espai urbà de la ciutat dut a terme en els anys de democràcia a Barcelona.

Cinc àmbits conformen el primer bloc de l’exposició amb les seves corresponents museografies: sota el títol No sou al carrer, sou el carrer!! un vídeo de gran format submergeix al visitant en un món de carrers en moviment que desvela les friccions que es produeixen en l’espai públic, les apropiacions, les mescles, els plaers, ambients, colors, sorolls, olors i ritmes urbans; 50 projectes per imaginar els carrers del futur presenta propostes d’arquitectura i urbanisme que reinventen el carrer i sistemes de carrers que milloren els diversos usos i funcions, fent possible llocs de contacte, d’aproximació i relació; El carrer dels ciutadans explora aquest espai públic com un lloc de ciutadania on es barregen la seguretat, l’urbanitat, les diferents velocitats o la governança del carrer; Els carrers com a lloc de comunicació i intercanvi estudia l’impacte de les noves tecnologies —el telèfon mòbil, la publicitat interactiva o els videojocs— sobre l’imaginari de carrer; i Tretze aspectes socials com l’aparcament, la neteja, la seguretat dels infants, els transports públics, els animals, l’accessibilitat, l’art... revelen que la ciutat és abans que tot espai públic, espai de ciutadania.

El segon bloc mostra la urbanització estratègica dels carrers de Barcelona amb dos àmbits: Barcelona, una ciutat per passejar, que explica les actuacions de recuperació de l’espai públic de l’urb a partir dels anys 80, i Carrers metropolitans i places centrals, que evidencia el paper d’aquests elements com a escenari actiu imprescindible per determinar l’ADN urbà.

L’exposició és la versió itinerant de la mostra La rue est à nous... tous! Concebuda i realitzada per l’Institut pour la ville en mouvement/PSA Peugeot Citroën a Paris a l’abril del 2007, ja s’ha pogut veure a altres ciutats asiàtiques i americanes com Shanghai, Montreal o Buenos Aires. 

Versió per imprimir

Col·laboren

 

 

Inauguració patrocinada per

 

 



Primera part
Segona Part