La destrucció de la plaça dels Països Catalans



Amb l'exposició volem fer una mirada crítica a un passat encara present i que forma part de la nova ciutat. Passat que volem evidenciar abans que el vertigen dels processos de substitució el portin a l’oblit.

A finals del segle XX Barcelona va voler ser un referent.Escrits, fotografies... donen testimoni del que en aquell moment es pensava seria un model de ciutat exportable i triomfant. Obres que proposaven un nou enfocament i interrogaven l'individu sobre la seva capacitat de situar-se en el segle que arribava. Preparació d’una Barcelona olímpica que uní les voluntats d’uns ciutadans orgullosos i satisfets de la seva actuació.

La Plaça dels Països catalans, premi FAD de l’any 1983, esdevé una de les obres més emblemàtiques del moment i un símil de l’evolució de la ciutat de Barcelona.

El caos que a la plaça, segons Bohigas, es mantenia a ratlla: “elementos que constituyen un sistema tan potente que logra reducir el caos del entorno a anécdotas ajenas a la entidad de la plaza” ara l’ha envaït.

Una derrota, volguda o buscada, per unes institucions que permeten que el nostre patrimoni es perdi en mans de l’especulació i la deixadesa.

O la inexorable acceptació de la impossibilitat de bastir espais on la memòria perdura.
cc
Exposició:
del 14 de setembre a l'1 d'octubre de 2011
Sala B'art
del COAC (Plaça Nova, 5, 08002 Barcelona)

Inauguració:
14 de setembre a les 19 h

Organització i coordinació:

Àrea d'Activitats Culturals de la Demarcació de Barcelona del COAC

Comissariat i disseny:
Josep Ma Rovira i Anna Escudero



Col·labora:                       Inauguració patrocinada per: