TÈXTIL I ARQUITECTURA AL SEGLE XX

L’exposició mostra una selecció de teixits dissenyats per diversos arquitectes durant el segle XX i que van ser desenvolupats i produïts per a empreses del món de la indústria tèxtil. Els teixits que es presenten en aquesta mostra han estat seleccionats pels comissaris de l’exposició, Aitor i Iñaki Muñoz, creadors de la firma internacional Ailanto.

Així, els 100 anys de disseny tèxtil que es mostren en aquesta exposició, es plasmen amb una selecció de diverses teles amb colors i textures diferents dissenyades, al segle XX, per arquitectes com Aino Aalto, Charles & Ray Eames, Josef Frank, Alexander Girard, Camille Graeser, Erja Hirvi, Josef Hoffmann, Maija & Kristina Isola, Arne Jacobsen, William Morris, Koloman Moser, George Nelson, Verner Panton, Dagobert Peche, Gio Ponti i Frank Lloyd Wright.

Les teles presenten des d’elements naturals a d’altres geomètrics, recorrent els diferents moviments artístics del segle XX. Com a suport d’aquests teixits, Ailanto ha dissenyat unes làmpades amb tulipes de vidre translúcid, produïdes per l’empresa Santa&Cole per a aquesta exposició. Les làmpades de doble il·luminació, a la pantalla i al peu de vidre, permeten, d’una banda, jugar amb les diferents textures i colors i, de l’altra, dotar l’exposició de la calidesa lumínica de l’interior d’un habitatge.

Una mica d’història
Que un arquitecte dissenyi quelcom diferent a una casa, un edifici o una ciutat no és un acte singular, ja que gran part dels objectes quotidians —cadires, taules, sofàs, llums, prestatgeries, coberts, gots, jocs de cafè, safates, rellotges, tovalloles o teles— han estat dissenyats per arquitectes, fent anar la seva feina més enllà del que és habitual i buscant, així, resoldre la totalitat de l’aspecte de la casa per aconseguir un tot inseparable.

Frank Lloyd Wright va ser un dels primers en incorporar el disseny d’objectes a la seva activitat professional amb el propòsit de crear una arquitectura contínua. L’acoblament entre edifici i mobiliari el van seguir altres arquitectes de la seva generació, com Otto Wagner, Adolf Loos o Joseph Hoffman. D’altres, com Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe o Alvar Aalto, es van envoltar de dissenyadors per col·laborar en el disseny de cadires, taules, catifes, cortines o tapissos. Els arquitectes de la Bauhaus van reproposar la manera de vestir del moment amb cànons estètics derivats de la descomposició de les formes en elements geomètrics, cubs, esferes, cilindres, etc. Amb les generacions posteriors, aquest interès no va decaure, i arquitectes com Arne Jacobsen, Charles i Ray Eames o Gio Ponti expandeixen la seva feina habitual cap al disseny d’objectes, tèxtils o mobiliari.

Tèxtil i arquitectura al segle XX
L’exposició vol retre homenatge a tots aquells creadors que van maridar arquitectura i disseny tèxtil fins a aconseguir que allò que arribi a ser un simple bocí de tela arribi a commoure. El resultat: arquitectes, làmpades i 100 anys de disseny.

Organització: Àrea de Cultura de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Producció: Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Barcelona i Santa&Cole
Comissariat: Aitor Muñoz, Iñaki Muñoz (AILANTO)
Disseny muntatge: Aitor Muñoz, Iñaki Muñoz (AILANTO), Àrea de Cultura de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Coordinació: (Àrea de Cultura) Gemma Ferré, Olga Egea, Montse Morenilla
Disseny gràfic exposició:
Jose Manuel Rodríguez para Ailanto
Documentació: Marina Robles, Eva Tomás, Lola Rodríguez, Arnau Sastre
Muntatge: Croquis
Col·laboració: Fórmica SA, Maharam/Kvadrat, Marimekko, Artek, Schumacher, Tapicerías Gancedo, Svenskt Tenn, Antonio Ferré, Freixenet

Pots veure una mostra de fotografies de l’exposició aquí.

Amb motiu de l’exposició, s’editarà el catàleg Tèxtil i arquitectura segle XX.

Format: 22,5 x 15,5 cm
Pàgines: 32
ISBN: 84-96185-86-9
Idioma: Català, castellà i anglès
Data publicació: Octubre 2006
Preu llibre: 6 € (iva inclòs)
   
Edita: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Àrea de Cultura
Plaça Nova, 5 – 08002 Barcelona
Tel. 93 306 78 06
publicacions@coac.net

Del 19 d’octubre al 9 de desembre de 2006
Inauguració: dijous 19 d'octubre a les 21 h
Lloc: sala d’exposicions

Tarjetó de l'exposició
Full de sala

Tèxtil i Arquitectura al segle XX és la segona de les exposicions del cicle Tècnica.
TÈCNICA

La nova temporada d’exposicions de la Demarcació de Barcelona té com a fil conductor la tècnica, entesa com un procés essencial vinculat a la creativitat i, com a conseqüència, a l’evolució arquitectònica.

Es tracta, doncs, de veure la tècnica com a nivell inventiu, com el conjunt de procediments que permetenexperimentar amb la forma, materials, sistemes i lleis de la naturalesa. En definitiva, la tècnica com un àmbit d’investigació que combina invenció i capacitat per descobrir noves realitats i nous camins.