EL DIBUIX I LA IMATGE DEL PROJECTE

Quin és el límit entre comunicació i grafisme? Realment hi ha una línia de separació? L’exposició El dibuix i la imatge del projecte pretén fer una anàlisi del discurs gràfic dels plànols per veure quins són els límits que separen ambdós conceptes.
Els comissaris de l’exposició parteixen de la premissa que si el dibuix és el llenguatge de l’arquitecte —el mitjà amb què comunica el seu pensament—, en dibuixar, el que es fa és construir un discurs.
El dibuix, com a llenguatge, s’ajusta a unes convencions acceptades per la comunitat a qui es dirigeix. En ocasions, però, quan l’arquitecte formula el seu discurs a través del dibuix es troba que, en voler explicar una idea, ha d’inventar codis, bé perquè no existeixen o perquè no s’adapten a les seves necessitats.
És en aquests casos quan l’arquitecte sovint traspassa els límits que separen grafisme de comunicació en l’intent d’apurar les possibilitats del mitjà.
L’observació dels casos que es mouen en aquest marge permet conèixer els límits d’allò que és possible i conèixer les possibilitats del mitjà gràfic que s’utilitza. Transgredir les normes no té interès per sí mateix; l’interès rau en comprovar que té sentit fer-ho.
I per comprovar-ho, els comissaris han triat l’obra gràfica de quatre equips d’arquitectes romans: RDM Studio, ApsT Architettura, T-Studio i Urbanlab. Quatre equips que, en el seu treball, mostren la importància donada al dibuix final de la làmina, entesa com el discurs i la imatge del projecte, capaç de condicionar la seva lectura i comprensió.

Exposició comissariada per Isabel Crespo i Paco Martínez.

Targetó

Del 21 de desembre de 2006 al 18 de gener de 2007
Inauguració: dijous 21 de desembre a les 21 h
Lloc: espai Picasso