anterior
següent

Habitatge unifamiliar al paratge S’Alqueria

Ubicació

Cadaqués

Tipologia

Habitatges unifamiliars

Autors

Gabriel Mora Gramunt
Carmen Sanvisens Montón

Promotor

Teodora Mena - Pere VehI

Construcció

Construcciones Granados SA

Col·laboradors

Miquel Civieta
Josep Boltaina
Sala Consultors

Fotògraf

Lluís Casals

L’habitatge està situat en un lloc a prop del mar limitant amb el Parc Natural del Cap de Creus.

Les ordenances d’aquesta zona són molt conservadores i estrictes, tan sols es permeten les construccions d’una sola planta amb coberta inclinada de teula àrab, i l’únic material permès pels murs és la paret seca de pedra de Cadaqués.

La situació del terreny és privilegiada, davant de la Cala Gran de s’Alqueria i a segon pla les roques d’entrada a Portlligat, però també les condicions climàtiques són molt dures i el terreny exposat al vent de tramuntana.

La casa adopta la forma d’L oberta a les bones vistes, cap al sud i al mar, donant així l’esquena al vent de tramuntana.

La construcció en l’interior de la L és una façana coberta de vidre, protegida del sol per una profunda i prima marquesina de formigó. A la cara ventada les façanes són de pedra amb petites obertures, emmarcades amb xapa d’acer Corten. La casa presenta un generós pati d’entrada reforçat per un porxo obert per aparcar cotxes i motos, on hi dóna l’allargada finestra de la cuina. A sota se situa el garatge tancat, tots dos es comuniquen per una escala situada al vestíbul. Aquests dos espais en rampa configuren la imatge de les façanes exposades al vent de tramuntana. L’interior està dividit en dues llargues ales que contenen, en una les zones d’estar, i en l’altra la zona de dormitoris.

La vegetació és l’autèntica de la zona, composta per plantes baixes i grans conjunts de figueres de moro i atzavares. Els arbres es concentren a la part baixa del terreny, protegits del vent i formant un geomètric olivar.