anterior
següent

Reordenació de pati

Ubicació

C/ Valls vells, 9. Olot

Tipologia

Interiorisme

Any

2002

Autors

Daniela Hartmann
Jordi Hidalgo Tané

Promotor

Ruscalleda-Verdaguer

Reordenació d'un pati interior d'habitatge de 6 x 5 metres al casc antic d'Olot, en un complex programa de recuperació d'espai de pati, claraboia d'il·luminació de la planta baixa, sauna, safareig i estudi.

L'espai objecte de la reordenació d'aproximadament 30 m2 era, com és habitual en aquests casos, un espai caòtic, fruit de l'acumulació sense ordre de diferents volums construïts al llarg del temps que desvirtuaven l'antiga façana de pedra volcànica, amb una composició d'obertures ordenada.

L'actuació en el pati parteix de la premissa d'alliberar la façana de volums actuals i reubicar la nova intervenció al fons de la parcel·la.

El volum de 2'50 x 6'00 metres de l'estudi, es col·loca a una altura de 2'40 metres respecte al nivell del pati per tal d'alliberar l'espai de sota i ampliar-ne d'aquesta manera la zona utilitzable. El volum de la sauna es col·loca sota aquest porxo adossat a la claraboia que cobreix tota la longitud del pati actuant de separació entre l'espai mes públic i el mes privat de la dutxa de la sauna i del safareig.

L'estudi es tracta com una eixida; és a dir, com un porxo obert habitual ais terrats del casc antic d'Olot, amb una coberta inclinada d'estructura de ferro vista i amb un tancament de vidre.

El tancament de vidre es tracta com un pla abstracte, exempt de l'edificació, un pla que reflecteix el seu entorn i l'ordena.

La textura rugosa de la pedra volcànica de la façana existent, l'entorn caòtic de volums, xemeneies, dipòsits i cobertes de l'entorn contraposats amb l'extrema puresa i plànol del vidre crea un diàleg entre arquitectures de diferents èpoques, un diàleg recíproc que les enriqueix.