anterior
següent

Reforma d'una masia al Baix Empordà

Ubicació

Baix Empordà. Girona

Tipologia

Arquitectura

Any

2016

Autors

Arquitectura-G (Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes i Igor Urdampilleta, arquitectes)

Construcció

Miguel Ángel Sandin García

Col·laboradors

Toni Casas (càlcul estructures)

Fotògraf

José Hevia

Masia als afores d’un poblet de l’Empordà. Diverses ampliacions van resultar en un mas amb innombrables habitacions, algunes connectades, d'altres sense llum ni ventilació.
 
El projecte esponja el volum aprofitant un pati existent a la planta baixa i n'obre un a la primera. Aquest obre els dos grans espais més perjudicats del centre de la casa, que es converteixen en distribuïdor i piscina.
 
Es conserva l’estructura de murs i forjats i es connecten les estances entre si per relacionar-les amb l’exterior a través de patis i finestres. S’hi afegeixen circulacions per potenciar el caràcter laberíntic de la casa, la qual cosa aporta una complexitat que, paradoxalment, facilita l’ús de l'habitatge.
 
Els volums de pedra i blanc trencat aporten una imatge neutra, en què els materials juguen un paper crucial en la construcció d’espais. La rajola vidriada marró acompanya l’habitant tot generant mantells que connecten diferents espais visualment. L’antic rajol manual contrasta amb el pulcre reflex de la nova ceràmica.