anterior
següent

La casa a cel obert

Ubicació

C. Volcà Racó. Les Preses

Tipologia

Habitatges unifamiliars

Any

2017

Autors

Arnau Vergés Tejero

Promotor

Quim Morera Salis

Construcció

Puig Alder, SL / Cros Encofrats, SL / Promocions Grederes, SL

Col·laboradors

Jordi Cusidó (dissenyador d'interiors), Xevi Bayona (arquitecte) i Josep M Codinach (aparellador)

Fotògraf

Fragments, SL - Marc Torra

Estirada damunt l’herba d’un prat, mira el cel i tot el que s’hi acosta: les capçades dels arbres, els cims de les muntanyes properes, els núvols, el vol dels ocells... La casa a cel obert es relaciona amb el seu entorn a través d’un pati obert al cel i a les coses altes, alhora que es protegeix de la carretera i de les cases veïnes.
 
Aquest projecte s’ubica en un barri residencial construït damunt d’una antiga trama d’horts i conreus delimitats per murs de pedra tosca. La casa es troba en un extrem del sector i limita amb una carretera al nord-oest, amb altres cases al sud i a l’est, i amb arbres als quatre vents. En aquest emplaçament, plantegem una casa de planta baixa opaca a nord, que canvia a sud i oberta al cel a través d’un pati, que es concep com el gran espai de relació de la casa. Aquest jardí, que es troba lleugerament elevat de la resta de la parcel·la, disposa d’un sistema de tancament automàtic, que permet diferents gradacions de relació amb el barri: des de la plena opacitat fins a l'obertura total, passant per la gelosia mitjançant l’orientació de les seves làmines. El mur en L, construït amb la seva pròpia pedra tosca recuperada, és l’àlter ego del parament de persianes orientables i té la funció d’aïllar la casa del vent i del fred de nord, així com també del soroll i de la visió d’una via prou transitada.