Club Social del Golf Fontanals de Cerdanya

Ubicació

Soriguerols. Alp

Tipologia

Varis

Any

2003

Autors

Josep Miàs Gifre

Promotor

Fontanals Esportiva, S.A.

En el projecte del Club de Golf Fontanals, l'enorme superfície del programa permet pensar en un edifici dipositat sobre la topografia de manera que n'adopti el relleu. En realitat, per poder incloure tot el programa es planteja un edifici subterrani que inclou un centre de salut i un d'esportiu, vestidors, condicionament físic i piscina, i un espai superior de caràcter social, amb sales de reunió, bar i restaurant.

En el nivell inferior trobem els vestidors, els serveis, el condicionament físic, les sales de massatge i les dutxes, les saunes i la piscina coberta. Aquests espais inferiors s'il·luminen amb lluernaris i desapareixen en el paisatge. En el nivell superior trobem els bars, el restaurant i les sales socials del club de golf. Aquest nivell el cobreix una gran coberta fosca col·locada a la manera d'un llençol sobre l'estructura de fusta i deixa veure el paisatge panoràmicament en tot el seu perímetre ja que no toca el terra.

Aquesta nova topografia permet dialogar amb el paisatge llunyà perquè en reconeix un fragment del perfil. L'estructura tridimensional de fusta s'adapta de manera subtil a la topografia contra la qual es doblega com si hi pertanyés. Únicament la ranura entre aquesta estructura i el terra permet veure tot el perímetre del paisatge horitzontal. L'estructura s'aixeca de terra mitjançant uns pilars metàl·lics prims, com si encara estigués en moviment, en una fràgil posició estàtica.

Ens agradaria que l'edifici pogués pertànyer al lloc en el sentit de no oferir resistència a la topografia existent, sinó que simplement ajudés a veure-la com una possibilitat.