anterior
següent

Plaça de la diversitat Miqul Martí i Pol

Ubicació

C/ Valentí Almirall i Roronda Josep Tarradellas. Fontajau. Girona

Tipologia

Espais exteriors

Any

2005

Autors

Clara Jiménez Xiberta

Promotor

Ajuntament de Girona

L'àrea de projecte és en aquests moments un prat amb herba, desproveït de cap tipus d'urbanització.

Es pretén que cada una de les famílies i associacions del barri participi en la iniciativa amb una rajola de ceràmica de la Bisbal en la qual s'inscriuran dades com el nom, l'any d'arribada al barri, etc. Aquestes rajoles han de formar la plaça (o integrar-se en algun dels seus elements) que planteja el projecte, destinat a commemorar el 50è aniversari de la creació del barri de Germans Sàbat. Per materialitzar el projecte de la rajola, així doncs, es proposa una plaça que té per motiu principal un mur-banc de 65 metres lineals de llargada, disposat de manera que el respatller sigui el marc en el qual es col·locaran les rajoles. La solució ideada té el sentit figurat que el banc està compost per cadascuna de les rajoles en particular, però que són totes en conjunt les que li donen forma, en línia amb l'esperit del projecte "Mil i una veus": cadascuna de les famílies i entitats són part integrant i essencial del barri de Germans Sàbat.

L'estructura de la plaça s'obre cap al carrer de Can Sunyer per a l'accés dels usuaris, i es protegeix dels eixos de trànsit (intens) mitjançant la creació d'una topografia amb vegetació que, alhora, serveix per controlar les vistes des de la plaça i fer-hi menys presents tant els carrers i els cotxes com els blocs de la rambla Xavier Cugat, situats en primer terme. La vegetació dels talussos emmarca el paisatge llunyà de la Devesa, amb la catedral i Sant Fèlix al fons.

La plaça pròpiament dita consta d'un espai verd lliure on la vegetació es distribueix de tal manera que, juntament amb el mur-banc, creï una agradable zona d'estada. L'entrada des del barri queda enquadrada per aquesta vegetació i s'assenyala amb un paviment de formigó que fa de catifa d'arribada.

Els bancs de fusta formen part del mur i juguen amb les seves formes per configurar zones on sigui possible no només seure, sinó també reclinar-se, etc., a banda d'acollir les papereres i un sistema de drenatge.