Reforma en el conjunt de Sant Martí de Solamal

Ubicació

Rectoria de Sant Martí de Solamal. La Vall de Bianya

Tipologia

Arquitectura

Any

2015

Autors

Arcadi Pla Masmiquel, arquitecte
Núria Pla Ylla, arquitecta

Promotor

Maria del Mar Nogareda Estivill

Construcció

Josep Coromina. Edificacions Coromina SL

Col·laboradors

Jordi Negre (dibuix) | Jaume Aumatell (arquitecte tècnic)

Fotògraf

Aleix Bagué

El projecte consisteix en la reforma i ampliació de la rectoria de Sant Martí de Solamal per a convertir-la en un habitatge, a més de la rehabilitació de l’església romànica del segle XII. Primerament, es van enderrocar tots els cossos adossats a l'església per tal de recuperar el volum original i realçar-lo, amb la qual cosa es formalitzava una escletxa entre el nou habitatge i l’església. A partir d'aquí, el projecte va abordar la reforma del cos de la rectoria per a posar-hi un porxo d’accés, les habitacions principals, la cuina i una saleta, i s’hi va afegir un volum nou de coberta inclinada que tanca l'espai principal de jardí i conté la sala d’estar i el menjador. A més, es va convertir la pallissa existent en una habitació complementària i es va afegir un volum nou d’ús flexible que recull l’espai de l’era. L’estratègia de rehabilitació, doncs, es va materialitzar en una suma d’adicions disperses amb un impacte visual baix que respecten les preexistències del lloc.