Restauració i ampliació d'un mas

Ubicació

La Plana Gran. Vallfogona de ripoll. Vallfogona de Ripollès

Tipologia

Arquitectura

Any

2005

Autors

Gustavo Silva-Nicoletti

Promotor

Susana Nicoletti - Antonio Jiménez

El més important per entendre el projecte és, segurament, conèixer l'actitud de qui el va encarregar.

Els clients, que residien a Barcelona, van anar a passar un cap de setmana a Vallfogona per fer-hi turisme rural. La tria del lloc va ser casual, fruit de la recomanació d'un amic.

El primer dia, tot passejant pel camí que baixa del poble, van veure un pont romànic i el van creuar; així van arribar primer a les planes intermèdies i, després, a la plana Gran. Allà hi havia les ruïnes d'un antic mas que, amb molta cura i paciència, permetien observar, a través de la disposició de les pedres i la morfologia dels murs, com els antics masovers l'havien anat construint i ampliant segons les necessitats d'ús, l'assolellament, els vents dominants... Les restes de l'edifici revelaven que allò que originalment havia estat un cobert per assecar el farratge, construït sobre l'única roca de la plana, s'havia anat engrandint successivament fins a convertir-se en habitatge i donar lloc a la forma peculiar que presentava la façana al poble, amb el doble carener i l'aiguafons al centre. Les sis dècades d'abandó, malauradament, havien fet caure una bona part de la coberta i els murs de la façana sud.

Mesos després, els clients van decidir prejubilar-se i anar-hi a viure. Han hagut de passar cinc anys perquè poguessin fer realitat el projecte, i durant tot aquest temps han faltat pocs caps de setmana al poble. A l'hivern dormien a la mateixa casa rural on havien fet nit el primer dia, i a l'estiu passaven unes quantes setmanes dins la casa, ja en obres.

El procés de restauració va ser paral·lel al de conèixer i donar-se a conèixer al poble i la seva gent, basat en una actitud primordial de respecte i humilitat.

L'arquitectura és secundària.