anterior

Llar d'infants municipal

Ubicació

C/ Perelló, 120. Vilablareix

Tipologia

Equipaments

Any

2006

Autors

Jaume Tubert
Javier de Lemus
Lluís Badenas
Xavier Alemany

Promotor

Ajuntament de Vilablareix

A gairebé tots els contes de nens hi apareix el bosc com un element emblemàtic i ple de màgia, i al nostre projecte... també. El bosc plantejat, és l'element de partida del projecte i el que fa participar tot l'espai que disposem per l'enriquiment sensorial de pares, professors, i fonamentalment dels nens. Diuen que de 0 a 3 anys és l'edat on bàsicament els nens "graven" i conformen el seu món sensorial.

Així doncs, l'esplanada del bosc es concep com l'escenari i marc de referència de l'escola a on podran jugar, aprendre i, alhora, captar i percebre sensacions de com cauen les fulles, com neva, com plou, com venen o van els ocells, com tornen a sortir les fulles i les flors, etc. El bosc té una peculiaritat, es planteja amb una disposició geomètrica de l'arbrat que ens aporta una sensació necessària d'ordre i que, per altra banda, es característic del paisatge de l'entorn de Girona.

Al final del bosc, com la casa dels 7 nans, el pavelló de l'escola es sempre l'element de referència. Es planteja completament obert al bosc i situat amb una orientació a sud-est, recollint el sol de matí, quan entren els nens, i tancant-se al sol rasant de ponent. L'edifici, però, queda subtilment separat del bosc per un recinte exterior, pati de jocs, acotat per un banc. El banc te l'alçada suficient per controlar els nens però, alhora, ens permet gaudir de les visuals del bosc.

Al mig, l'esplanada envoltada d'arbres tindrà un tractament de prat. Els arbres es plantegen amb fulla caduca per tal de permetre l'entrada del sol a l'hivern i l'ombra a l'estiu. En aquest espai es poden preveure, puntualment, àmbits destinats a jocs infantils, espais per la psicomotricitat, un teatre exterior, zones puntuals amb plantacions de flors o hortets, bancs on s'esperin i parlin els pares, etc.

En definitiva, pagarà la pena caminar un xic més fins l'edifici, si així es pot gaudir de tot l'espai de la parcel·la ja sigui per contemplar, per jugar, per esperar, per xerrar, per...

L'edifici es planteja com un element lineal que abasta gairebé la totalitat de la parcel·la, amb la voluntat de ser la referència del final del bosc. A darrera, únicament una filera tupida de pollancres, o espècie similar, per tapar les naus existents.