Casa RNI

Ubicació

Cassà de la Selva

Tipologia

Habitatges unifamiliars

Autors

Adrià Felip Campistol
Josep Camps

Promotor

Ramon Garolera i Ma Carmen Armengol

Construcció

Estructuras Alfa i Enric Ruscalleda SL

Col·laboradors

Carles Planas
Mariona Ordis

Fotògraf

Jordi Miralles

L’edifici, una capsa perfectament encaixada en el territori, s’adapta a les condicions del terreny, aprofita el desnivell existent, s’integra al medi natural, que li fa de fons i assoleix les vistes, que s’incorporen estratègicament a les dependències interiors.

La relació entre els diferents àmbits determina en gran manera la gestió de l’espai, els buits i els plens, les escletxes, els plans que, fixes o mòbils, donen rigor a la pell.

Un volum on els diferents plans prenen protagonisme, amb la seva materialitat, textura, color, llum, etc. El programa s’adapta a la geometria amb naturalitat. Al soterrani, els serveis i el garatge; a mig nivell, l’entrada; al jardí, la cuina, el menjador i la sala; a dalt, les habitacions.

El rigor domina la composició i l’ortogonalitat és present des de tots els àmbits, generant un edifici d’una presència formal aclaparadora, marc rígid on conviuen uns espais oberts, lliures, canviants.

En funció de la major o menor relació amb l’entrada, amb el jardí, els porxos o les terrasses, la coberta desapareix, transformant-se en un pla més sota el mantell tecnològic.

A sud, sota el marc de formigó, hi domina un pany vidriat amb les proteccions solars, el sistema de tancament.

Els panys mòbils de fusta natural representen la imatge més amable, amb les transparències, filtres i reflexes. El control de la llum en definitiva.

En el tractament de la façana nord és on el formigó s’expressa més lliurement, acollint a l’interior un gran buit on es recolzen subtilment les diferents peces d’estar.

Aquest ens explica tot el funcionament intern de la casa i acull l’escala, amb un primer tram sòlid i el segon més lleuger, fins arribar al pont que perfora la pantalla de formigó. Aquí, els plans interiors es coverteixen en una segona façana que s’obre cap el buit. A cada nivell es poden desenvolupar diverses activitats vinculades als elements que s’hi recolzen.