Llar Oxalis. Residència per a grans discapacitats físics

Ubicació

C/ Manuel de Pedrolo - C/ Esport. Girona

Tipologia

Equipaments

Any

2004

Autors

Falcó Huguet Arquitectes

Promotor

Llars de l'amistat Cheshire

L'obra es sitúa en un solar triangular a la zona nord de la ciutat de Girona amb edificació de tipologia oberta, al costat del complex esportiu del GEiEG i el riu Ter, i està dotat d'àmplies vistes sobre la ciutat de Girona i el seu casc antic. Com a preexistències ambientals destaquem la situació privilegiada en el conjunt de la ciutat que facilita la seva relació orgànica amb el riu Ter i les seves masses arbòries, la visió vers el la zona més monumental de Girona, les vistes sobre la muntaya de Montjuïc amb arbrat i vegetació importants, la relació directa amb un espai qualificat de verd públic, així com també la coincidència de l'orientació d'assolellament i vistes.

Així, l'edificació es planteja fonamentalment oberta cap a les orientacions est i sud, aliniant-la al carrer Manuel de Pedrolo en la seva cara nord molt opaca, i obrint la majoria d'espais de la residència, zona de dia i dormitoris, cap el jardí amb aquelles orientacions.

A planta baixa, junt a l'accés es situen les dependències administratives, despatx de la direcció,

i infermeria. La zona de dia, queda situada a l'extrem est del solar, on l'edificació s'obre en forma de ventall orientat al sol i a les vistes, i en ella estan situades la cuina (encara dins de la zona nord), el menjador, una sala d'estar i dos tallers per les activitats dels residents. A la zona de nit, les habitacions s'orienten a sud a través del jardí exterior. A la planta alta trobem la bugaderia i espai cobert per estendre ocult de vistes, comunicat per una escala a l'extrem oest que permet la circulació de la roba sense passar per les zones de dia i cuina. La resta del programa es sitúa a la planta semisoterrània que conté un accés per a serveis i instal·lacions, vestuaris de personal, gimnàs i piscina i un gran espai diàfan.

Compositivament, l'edifici es resol per la "macla" dels dos volums que el conformen, un lineal al llarg del carer Pedrolo i l'altre en forma de ventall, tractats exteriorment amb materials de revestiment a base de pedra i estuc, respectivament.

En definitiva molts elements incideixen en la formalització de l'edifici: per una part aquells factors humans, socials i funcionals propis de la residència, i per l'altra la singular relació de l'edifici amb el lloc, la seva relació amb el paissatge, el medi ambiental i també amb l'estructura urbana, en una zona especialment ben dotada d'equipaments de tot tipus.

* En reconeixement al nostre amic i col.laborador Joan M. Gelada i Caselles (1943-2004) que formà part de l'equip tècnic director de l'obra.