Museïtzació del Castell a Cervià de Ter

Ubicació

Cervià de Ter

Tipologia

Equipaments

Any

2018

Autors

Joan Oliver Bofill

Promotor

Ajuntament de Cervià de Ter

Construcció

Construccions Narcís Matas SL

Col·laboradors

Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona - Josep Burch i Rius, doctor en Història i autor del projecte arqueològic / Lluís
Palahí i Grimal, arqueòleg director de les excavacions / Lluís To i Figueras, doctor en Història i director de la recerca documental del
projecte / Jordi Sagrera i Aradilla, doctor en Història, laboratori d’arqueologia de la UDG

Fotògraf

Jesús Potrony, Narcís Matas
i Gerard Oliver

 
L’Ajuntament de Cervià de Ter va adquirir el 2014 el castell de Cervià, un edifici medieval en ruïnes situat al centre històric, i va impulsar la restauració de les poques estructures visibles que en quedaven dempeus.
Les excavacions arqueològiques van fer aflorar una imponent fortificació de 700 m2, que canviaria radicalment la fisonomia del poble. La topografia i la naturalesa del jaciment condicionen la intervenció arquitectònica posterior, destinada a preservar les ruïnes i fer-les visitables sense perdre el caràcter de talaia del lloc. Es manté el sistema original de terrasses interiors, es consolida el paviment i es creen recorreguts interns, que faciliten la descoberta fins al punt més elevat del recinte, des d'on s’albira tota la plana del Ter.
L’enllumenat integrat en el paviment i els revestiments de fusta emfatitza de nit la calidesa dels materials i ressalta suaument la volumetria i la traça del perímetre emmurallat sobre les teulades del nucli antic.