anterior
següent

Perruqueria Raffel Pagès Olot, entre flocs i miralls

Ubicació

C. Mulleras, 38 . Olot

Tipologia

Interiorisme

Any

2017

Autors

Arnau Vergés Tejero

Promotor

Estilisme Olot, SL

Construcció

Grederes, SL

Col·laboradors

Jordi Cusidó

Fotògraf

Fragments, SL - Marc Torra i Albert Serra

En un espai allargat que connecta de nord a sud un dels carrers principals de la ciutat amb un jardí posterior carregat d’encant i d’història, encarem el projecte d’aquesta perruqueria. Sota una gruixuda capa de guix, descobrim un mur de  pedra volcànica que s’ofereix a acompanyar-nos al llarg de l’espai lineal de què disposem. Hi hem de resoldre un programa complex de peces tancades i semitancades i, a més, estem convençuts d’ubicar-hi l’espai principal —la sala de tocadors— com a últim element del recorregut, en relació directa amb el jardí.
 
Amb aquestes premisses, acceptem que calen paraments de distribució. Ara bé, no volem perdre l’oportunitat de dissenyar un espai d’esperit diàfan, connectat i continu. Per aquest motiu, dissenyem un mòdul constructiu la repetició del qual ens ha de permetre de resoldre el global del projecte. Es tracta d’un marc metàl·lic tubular de 28 x 250 cm que projectem en tres versions: nu, omplert amb cortina de cadeneta metàl·lica o omplert amb vidre negre opac. Aquests tres graus de transparència ens permeten gestionar el grau d’intimitat dels espais que distribuïm sense perdre les relacions visuals: des de la generació d’espai amb la simple presència dels marcs nus a la sala de tocadors i d’espera fins a la màxima intimitat del vidre opac a la zona de personal i al lavabo, passant pel filtratge visual de la cadeneta metàl·lica que, a mode de floc de cabells, ofereix certa empara als clients dels rentacaps o de la zona de pedicura.
 
El mòdul constructiu dissenyat per al projecte s’ordena segons una trama marcada pels junts del paviment. A partir d’aquí, elements com la il·luminació, els prestatges o les instal·lacions especials es recolzen en aquesta estructura per trobar la seva posició en l’espai. L’acer i la fusta són els materials que, jugant entre flocs de cabells i reflexos de pedra antiga, ens transporten fins a un jardí on el tràfec de la vida diària s’atura per uns instants.