CercaBiografies

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Danés Torras, Josep

1891 - 1955

Arquitecte

 

Josep Danés i Torras va néixer a Olot l'any 1891. Estudia el batxillerat a Olot en uns anys en que la població viu una intensa vida cultural i social. Entre 1909 i 1917 estudia arquitectura a Barcelona, és per tant coetani de Cèsar Martinell, Nicolau Rubió i Tudurí, J.F. Ràfols, Francesc Folguera, Ramon Raventós, Antoni Puig Gairalt, Joan Bergós, Lluís Bonet Garí, Eusebi Bona.
Danés forma part d'aquesta segona generació d'arquitectes noucentistes i catalanistes que cerquen una arquitectura pròpia del país.
A través del Centre Excursionista de Catalunya, i en concret amb la fundació Rafel Patxot, encapçala l'estudi de la Masia Catalana, camp en que destacà pels seus estudis i publicacions.
També destaca pels seus treballs de recerca envers el patrimoni arquitectònic del país, amb restauracions i publicacions al respecte.
La seva producció arquitectònica és fidel a aquesta recerca d'una arquitectura pròpia a partir dels supòsits de reinterpretació de l'arquitectura popular, sense renunciar a una certa continuïtat de recursos estilístics propis de l'arquitectura monumentalista i classicista.
D'entre la multitut d'obres que va executar en destaca: la façana de l'església del Tura, a Olot, excepte la rosassa i el perímetre de la portada (1928). L'església dels Àngels (1934-54) i la de la Bonanova (1942) a Barcelona; l'església parroquial de Ribes de Freser (1940); el Santuari de Núria (1928-1955) i l'estació del cremallera (1930) també a Núria; les cases Farjas (1922) i Plana (1927) , capella de la Providència (1922, enderrocada) a Olot. La rehabilitació de Pia Almoina de Girona (1927), actual seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes; reformes substancials al Seminari de la Seu d'Urgell (1946 - 1955); la Masia Mariona (1927-1931) per a Rafael Patxot, a Mosqueroles;entre d'altres.
S'establí i treballà a Barcelona i també exercí el càrrec d'arquitecte diocesà de la Seu d'Urgell (1927).
Afeccionat a l'arqueologia i l'excursionisme treballà, en aquest sentit, per al Centre Excursionista de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació Patxot. És autor de diversos articles i publicacions
Copiat de la ressenya de la Revista INDE nº Març 2004


A la "Lista General de Arquitectos residentes en España" del Anuario para 1930 de la Asociación de Arquitectos de Cataluña figura amb despatx al c. Girona 6, 2, de Barcelona i, com "Arquitecto diocesano de Urgel"
Despatx professional: c. Ausias March 37, 2-1 Barcelona (Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña y Baleares. Lista de Arquitectos Colegiados 1941)

 

Danés Torras, Josep

Anar a dalt de la pàgina