Cerca Biografies

 

Xicart i Rigual, Joan

1878-1954

Fotògraf

 

Joan Xicart i Rigual, nascut a Barcelona el 18 d'octubre de 1878, és el gran dels onze fills de Pere Xicart i Rosa Rigual, propietaris d'una matalasseria al carrer del Pi que proveïa a la noblesa barcelonina. Com els seus germans, Joan continuarà l'ofici familiar. Si bé en un primer moment treballa en el taller del pare, aviat, però, cap a 1911, decideix obrir un negoci propi en una zona aleshores en expansió i creixement, l'Eixampla. Juntament amb la seva dona, Antònia Barceló Cabré (d'origen mallorquí, però veïna de la plaça del Pi) i els seus dos fills, Joaquim (nascut l'any 1902) i Carmen (nascuda el 1904), s'instal·la en el núm. 103 de Rambla Catalunya, on obre una tapisseria dedicada a la venda de teles i a la confecció de coixins, cortines, etc..

El tarannà treballador i innovador de Joan Xicart fa que el negoci prosperi ràpidament fins a esdevenir proveïdor d'alguns dels teatres de la ciutat i de les classes benestants del barri. Però, més enllà del seu ofici, Joan Xicart era un home culte, de formació autodidacte i amb una important biblioteca. El seu interès per la cultura i l'art queda de manifest en la seva botiga de Rambla de Catalunya, projectada en estil art-déco i de la qual encara són visibles restes en l'establiment actual. A banda dels viatges, que sovint feia per negocis a París i altres punts d'Europa, la gran afecció de Joan Xicart era la fotografia. Disciplina que desenvolupa a redós de dues entitats: el Centre Excursionista de Catalunya, on ingressa a finals de 1919, i l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de la qual és membre fundador.

A la Secció de Fotografia del Centre Excursionista de Catalunya Xicart trobarà els companys i la infrastructura necessària per poder emprendre les excursions i viatges que l'acosten al patrimoni artístic i natural que vol conèixer i retratar. Entre els companys, cal destacar a personatges com Nonell, Blasi, Marimon, Degollada, Gausachs, Comella i Parés. Però, la vinculació de Joan Xicart amb el Centre Excursionista de Catalunya va més enllà de la de soci. L'any 1922, entra a formar part de Junta Directiva de la Secció de Fotografia com a vocal, càrrec que repetirà en les Juntes dels anys 1924 i 1925. Les seves responsabilitats a l'entitat s'amplien l'any 1926, quan és nomenat Director de Laboratori a la Secció. A més, a finals de l'any 1927, Joan Xicart és designat delegat i representant del CEC en la Secció de Fotografia i Cinematografia de l'Exposició Universal de Barcelona, que se celebrarà l'any 1929. Aquests lligams amb el Centre Excursionista de Catalunya depassen l'àmbit de la fotografia. Està documentada la seva participació, l'any 1923, en la millora del Xalet d'Ull de Ter confeccionant gratuïtament els matalassos. El juliol de 1928, juntament amb Gausachs, Bergues i Comella, s'encarrega de condicionar el saló de sessions del Centre.

La relació de Joan Xicart amb la Secció de Fotografia del Centre Excursionista de Catalunya, ha permès la identificació de moltes de les imatges conservades en el nostre arxiu. En els llibres d'Actes de la Secció es pot resseguir la seva activitat a l'entitat, i a la Fulla de la Secció Fotogràfica i en els Butlletins del Centre, sovint retrobem publicades les fotografies que actualment integren el Fons Xicart de l'Arxiu del COAC. Aquestes, juntament amb les cròniques de les excursions, permeten ubicar en l'espai i en el temps una gran part del fons estudiat. Així per exemple, i entre moltes d'altres informacions, sabem que l'octubre de 1921 i el novembre de 1922, el Centre exposa les fotografies de Joan Xicart captades a Mallorca; que el 15 d'abril de 1923, presenta una projecció de vistes d'Alemanya; que l'any 1926, amb Comella i Parés duu a terme una expedició a la Mer de Glace; i que l'any 1948, presenta una projecció de diapositives amb el títol "Por tierras de Francia".

Paral·lelament a la llarga i estreta relació mantinguda amb el CEC, Joan Xicart desenvolupa la seva faceta com fotògraf en una altra entitat: l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de la qual n'és membre fundador l'any 1923. Ara com ara, cal reconèixer que no ens ha estat possible resseguir amb precisió el paper que va tenir Xicart en aquesta institució. Amb tot, sabem que l'any 1930 passa a la Categoria d'Honor de l'Agrupació en la secció de Fotografia Estereoscòpica, i que el 1934, adscrit a l'Agrupació, obté una medalla al Saló de Luxemburg. Reconeixements que s'afegeixen als guardons obtinguts per Joan Xicart en les diverses edicions del Premi Catalunya, convocat pel Centre Excursionista. L'any 1926, guanya la Medalla d'Argent amb una col·lecció que porta per lema Betracà. L'any següent, la Medalla d'Or amb la col·lecció Majòrica. I el 1929, rep el premi Obra Artística amb la fotografia Bromoli.

Com en tantes famílies, la Guerra Civil suposa per a Joan Xicart i la seva família un trencament important. El seu fill Joaquim, treballa d'agent de duanes per a la Generalitat republicana i al final de la guerra passa a França, entrant en contacte amb destacats membres de l'exili català. A la filla Carmen, casada amb Antonio Seseña, l'esclat de la guerra la sorprèn a Salamanca a casa dels sogres, i no podrà reunir-se amb el marit, que s'havia quedat a Barcelona, i la resta de la família fins al final de la guerra.

Igualment difícils varen ser els anys de la postguerra. Xicart s'aboca a la botiga perquè el panorama polític i econòmic de Catalunya no permetia continuar amb les activitats culturals i de lleure que havien estat habituals. El Centre Excursionista de Catalunya veu molt minvada la seva activitat, els viatges a l'estranger esdevenen impossibles. L'únic esbarjo que es permetia el fotògraf eren les estades amb la família a Teià.

Joan Xicart mor a Barcelona l'any 1954. Tot i que en els últims anys segueix vinculat al Centre Excursionista de Catalunya i a l'Agrupació Fotogràfica, el llegat material del fotògraf resta en mans de la família fins a la mort, l'any 1991, del seu fill i hereu Joaquim Xicart Barceló.

L'any 2004, l'Arxiu Històric de la Demarcació de Girona va organitzar l'exposició Fotografiant cims i ciutats, Joan Xicart (1878-1954) .

Activitats relacionades


Fotografiant cims i ciutats. Joan Xicart (1878-1954)  →   activitat  
Exposició | Del 12 de novembre al 13 de desembre de 2004


 

Xicart i Rigual, Joan

Anar a dalt de la pàgina Fons i col·leccions Imatges




Xicart i Rigual, Joan