Cerca Biografies

 

Fort de Ribot, Joaquim

1924-2005

Fotògraf

 

Joaquim Fort de Ribot va néixer a Figueres el 1924. Era l'hereu d'una nissaga de propietaris rurals amb cases a Sant Esteve de Guialbes i Borrassà. Al llarg de la seva vida va desenvolupar diverses facetes artístiques com la fotografia, les arts plàstiques i la música. Dins de l'art de la fotografia va deixar un important llegat centrat bàsicament en el patrimoni de les nostres comarques i, més concretament en l'àmbit del romànic. En aquest context, va col·laborar com a fotògraf amb Alexandre Deulofeu en les seves obres de difusió de l'Empordà com a bressol de l'art romànic.

Relacionat amb el mateix tema va pronuncia diverses conferències il·lustrades amb les seves imatges, Aquesta col·laboració es recull en les memòries del mateix Alexandre Deulofeu, on s'hi refereix com una aportació indiscutible a la seva obra.

Joaquim Fort també va fotografiar la presència de Salvador Dalí a l'Empordà. En aquest context va mantenir una estreta relació amb Melitó Casals "Meli" important fotògraf figuerenc.

La seva afició a la fotografia el portar a aprofundir en els seus aspectes tècnics i propicià el naixement d'una important col·lecció d'aparells fotogràfics.

El fons l'integren unes 1500 imatges en blanc i negre en suport negatiu i diapositives, captades entre els els 70 i 90 del segle passat.

La Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes l'any 2007 va signar un conveni amb la família del traspassat fotògraf, que va permetre la digitalització, estudi i difusió de les imatges per a usos culturals. Una còpia digital del mateiral ha passat a formar part del fons de l'Arxiu Històric de la demarcació mentre que els originals (negatius i diapositives) seran retornats a la família un cop finalitzin els treballs de documentació per part de la responsable de l'Arxiu.

 

Fort de Ribot, Joaquim

Anar a dalt de la pàgina Fons i col·leccions Imatges
Fort de Ribot, Joaquim