CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Casa Masramon

Registre: 3416

 

C. Vayreda, 6

Olot - Garrotxa

 

Masó Valentí, Rafael  → 

1913-1914

noucentisme

 

Ús: habitatge unifamiliar / habitatge plurifamiliar

Estat de conservació: regular

 

 

Descripció

Casa de planta baixa, soterrani i dos pisos, destinada a vivenda familiar, situada en un eixample que aleshores s'estava definint com a ciutat-jardí.
En aquesta obra Masó s'envolta d'artesans com els germans Coromina de La Bisbal, responsables de la ceràmica tant de l'interior com de l'exterior, els vitrallers Rigalt i el serraller Nonito Cadenas. Igualment recorre al treball d'artistes de primera línia com Esteve Monegal, autor de l'escultura del frontó del porxo i Fidel Aguilar, autor dels relleus de guix de l'interior. El mateix Masó dibuixa els caps de cavall en terra cuita del porxo d'entrada que executarà J.B.Coromina.

L'edifici malauradament ha patit greus alteracions tant en l'estructura interna com en els elements decoratius. Les dues vivendes que preveia el projecte han esdevingut tres, al dividir-se el dúplex de la planta baixa i pis en dos habitatges, suprimint l'escala. Pel que fa als elements decoratius, han desaparegut els caps de cavall i l'escultura de la pau del porxo i també els esgrafiats.

Cronologia

L'any 1913, Josep M. Masramon encarrega a Rafael Masó aquesta vivenda unifamiliar a l'eixample Malagrida d'Olot.
La casa és reformada l'any 1970 i de nou el 1985.

Bibliografia

AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
RIBAS OIERA, Manuel. "A Catalan House The Work of Rafael Masó Valentí". Charles Rennie Mackintosh Society Newsletter nº 57 . 1991-1992
SALA PLANA, Joan. "La casa Masramon" Olot. 440. novembre 2004. TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.
MURLÀ, Josep. Obres de l'arquitecte Rafael Masó a la comarca d'Olot. La Comarca. Olot. 22 de març 2007



 

Casa Masramon

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges Correspondència




Arxiu Mas. Institut Amatller d'Art Hispànic