CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Escuela Municipal (Projecte NR) / Grup Escolar Baldiri Reixach / CEIP Mn. Baldiri Rexach

Registre: 4419

 

c. de la Llibertat, núm. 80 (abans c. Alfons XII)

Banyoles - Pla de l'Estany

 

Martorell Terrats, Jeroni  →  (projecte no realitzat) / Bosch Bataller, Isidre  →  (projecte no realitzat) / Claret Rubira, Josep  →  / Díaz Pérez, Claudi

1919 (NR) / 1925 (NR) / 1953

 

Ús: docent

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Edifici de planta baixa i dos pisos amb tres cossos, el central funciona com a articulador dels altres dos. Grup escolar construït en els anys cinquanta, i en l'estil propi de l'època, després de dos intents fracassats.

Cronologia

Des del segle XIX les Escoles ocupaven part de l'antic Convent dels Servites; després de la III Guerra Carlina aquest va ser enderrocat i fet de nou (1890) per acollir les Escoles (reg. 5815).
La massificació de l'escola i la precarietat de l'espai fa que l'any 1918 l'Ajuntament compri uns terenys al pg. Indústria per construïr-hi la nova escola. Coneixem els projectes de Jeroni Martorell (1919) i Isidre Bosch (1925) per a edificis escolars en el carrer Indústria. Projectes que no es varen dur terme. El canvi polític de la Dictadura de Primo de Rivera, va suposar la construcció del nou Ajuntament en el terreny de les escoles.
Les noves escoles municipals de Banyoles no es construïran fins l'any 1956, amb un projecte de Diaz i Claret de 1953. inaugurant-se amb el nom de Grupo Escolar el 1958; L'any 1964 Josep Claret amplia un pis de l'escola. L'any 1971 de nou projecta una ampliació.Des de llavors han patit diverses remodelacions.

Bibliografia

J. Grabuleda - J. Tarrús, Banyoles. Quaderns de la Revista de Girona. Girona, Diputació de Girona - Caixa de Girona, 1993. pàg. 72-73.
http://www.xtec.es/ceipbrexach/
R.M. Gil - J. Mariné, Miratges. 300 anys de projectes no realitzats a les comarques Gironines. Girona, Diputació de Girona, 2003.
Antoni González, A propòsit de Jeroni Martorell, Puig i Cadafalch i Torres Balbás. Barcelona, Diputació de Barcelona, 1993.
Raquel Lacuesta Contreras, El Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. Metodologia, criteris i obres 1915-1981. 3 volums, 1981. Tesi doctoral en premsa. Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història. Departament d'Història de l'Art.
Jeroni Martorell Terrats. Una mirada d'arquitecte. Girona, 2000, COAC-Demarcació de Girona i Fundació Caixa de Sabadell



 

Escuela Municipal (Projecte NR) / Grup Escolar Baldiri Reixach / CEIP Mn. Baldiri Rexach

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges