CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Escola Municipal / CEIP Joaquim Ruyra

Registre: 4444

 

c. Méndez Núñez, 49

Blanes - La Selva

 

Portas o Lluís Planas / Folguera Grassi, Francesc - Claret Rubira, Josep  →  - Magriñá, Carlos

1917 NR / 1924-1925 / 1970 (ref.)

 

Ús: docent

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

L'escola Joaquim Ruyra és la primera escola pública fundada a Blanes. Es es va redactar un primer projecte que no es va dur a terme. Es tractava d'un edifici de planta baixa en forma d'U obert cap a la banda sud. La part central estava dividida en dues zones, la dels nois i la de les noies, cadascuna amb tres aules, un rober, un despatx i uns labavos. La façana interior, que donava al pati, estava unificada per una galeria.
Uns anys més tard es porta terme el projecte de Francesc Folguera que consistia en dos edificis de planta quadrada destinats respectivament a Escola de Nens i Escola de Nenes comunicats per un jardí. Eren de planta baixa amb coberta de teula a quatre vessants, exepte en un dels pavellons que es construeix planta i pis. Tenien obertures emmarcades per esgrafiats i porxo per arcades a l'accès a cada pavelló.

Actualment el conjunt ha estat molt modificat, el pavelló de pb + 1 ha passat a pb + 3, etc. S'han repintat les façanes desapareixent els esgrafiats. Molt modificat.

Cronologia

"El projecte de construcció d'unes escoles per a la vila, al carrer Mendez Núñez del barri de s'Auguer, va ser un dels grans cavalls de batalla de la política local entre 1915 i 1925" (miratges)
L'any 1916 l'Ajuntament encarrega a la Universitat de Barcelona un projecte d'escola, i la universitat designa a Portas o Lluís Planas, (no s'ha pogut aclarir) per dur-lo a terme. El 1917 aquest projecte és aprovat per la Junta d'Arquitectura Escolar del Districte.
Després d'aquest projecte no realitzat, es duu a terme el projecte de Folguera de 1925 per a Escoles de la Vila al carrer Méndez Núñez. L'escola es va fundar l'any 1925. L'arquitecte fou el Sr. Folguera i les obres les va fer el Sr. Narcís Gallart. Veient que l'escola quedava petita, es van aixecar dues plantes més a l'edifici quadrat i una planta més a l'edifici de forma rectangular. En la tercera fase es va construir un tercer edifici on actualment es troben dues de les classes d'Educació Infantil.
L'any 1970 els arquitectes Josep Claret i Carlos Magriñá porten a terme una reforma i ampliació.

Bibliografia

R.M. Gil - J. Mariné, Miratges. 300 anys de projectes no realitzats a les comarques Gironines. Girona, Diputació de Girona, 2003.
(http://phobos.xtec.net/b7000469/index.php?p=13)



 

Escola Municipal / CEIP Joaquim Ruyra

Anar a dalt de la pàgina Projectes




http://phobos.xtec.net/b7000469/index.php?p=10