CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Escoles Noves / Escoles Nacionals / CEIP Sant Jaume (Parvulari )

Registre: 4629

 

c. Sant Jordi, núm. 2

Portbou - Alt Empordà

 

Sánchez Echevarria, Rafael / Claret Rubira, Josep  →  / Falcó Huguet, Josep M / Falcó Huguet, Manel / Casadevall Dalmau, Jordi

1932-36 / 1964-69 / 1984 / 1996-97

diverses

 

Ús: docent / enderrocat / docent

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Si bé durant la II República es van construïr unes escoles a Port-bou, aquestes s'enderrocaren a la postguerra per bastir una nova escola el 1964. L'escola projectada a partir de 1964, venia a solucionar el tema del mal estat de l'edifici anterior, malmès per la guerra i pels usos no docents a que es va destinar. El projecte, obra de Josep Claret, plantejava la construcció de sis aules, destinades per allotjar 42 alumnes per classe, en naus de planta baixa separades per patis ocupant un terreny esglaonat.
El 1996 el conjunt fou de nou enderrocat per construïr el centre actual.

Cronologia

Durant la 2a. República es varen construïr el que es va conèixer com a Noves Escoles, en substitució de l'edifici projectat l'any 1909 (reg. 3041). Aquest nou edifici projectat per l'arquitecte provincial Sánchez Echevarría es va inaugurar el 1936 i només va funcionar un any, perquè arran dels bombardejos a Portbou varen quedar suspeses les classes.

Acabada la Guerra Civil, i fins el 1950, l'edifici va ser utilitzat com a caserna i després com a residència de famílies forasteres. Mentrestant les funcions educatives s'havien reprès en les escoles velles (reg. 3041) i no és fins els anys 60 que s'inicien els tràmits per la construcció d'unes noves escoles públiques. Es decideix enderrocar l'edifici de la república i construír el nou equipament en el mateix lloc. Entre 1968 i 1969 es derruïren els edificis escolars del Barri del General i es procedí a la construcció de sis "barracons" escolars amb als seus corresponents patis per part del Ministerio de Educación Nacional.

El pas del temps i el mal estat de les instal·lacions fou el motiu principal per a la construcció d'una nova escola. El 10 de gener de 1996 s'inicià l'enderroc dels "barracons" i el dia 16 de febrer es posava la primera pedra del nou centre. Mentre van durar les obres, els prop de 150 alumnes es repartien entre l'edifici consistorial, l'immoble de funcionaris i serveis de l'Ajuntament, i les antigues aules de Les Monges. L'Escola acabada es posà en funcionament pel curs 1997-98 i per primera vegada a Portbou, el centre disposava en un únic complex, de gimnàs i biblioteca a part de les dependències, despatxos, patis i les aules suficients per l'ensenyament. El nou edifici dissenyat per l'arquitecte Jordi Casadevall i Dalmau, va rebre el Premi d'Arquitectura de l'any 1997 atorgat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya Demarcació de Girona.

L'any 1983 els arquitectes Manel i Josep Maria Falcó Huguet varen projectar l'edifici del Parvulari dins el mateix complex. 

Escoles Noves / Escoles Nacionals / CEIP Sant Jaume (Parvulari )

Anar a dalt de la pàgina Projectes Imatges