CercaEdificis
Cerca transversal als fons revisats

 

Escola de Riudarenes / CEIP Josep Boada

Registre: 5802

 

c. Sant Martí núm. 43

Riudarenes - La Selva

 

Rius, Bienvenido / Claret Rubira, Josep  →  / Claret Rubira, Josep  → 

1928-29 / 1964-66 ampl. / 1981 rehab.

Contemporània

 

Ús: docent

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Edifici de planta baixa que en el projecte original constava de dues aules (una de nens i una de nenes), sala de professors, sala per la farmaciola, lavabos pels professors i lavabos pels alumnes. Les escoles es troben orientades a migdia, situades en el punt més alt de la població i ben comunicada.

En els anys seixanta té lloc l'ampliació de l'edifici amb la construcció d'una nova aula (pl. baixa) i un pis per al mestre (pl. pis), a més de vestíbul, lavabos.

Cronologia

Des de mitjans del s. XIX a Riudarenes les aules estaven habilitades en cases particulars llogades per l'Ajuntament; les males condicions d'aquests locals serà una queixa constant en els informes dels diversos inspectors d'ensenyament de l'època.
L'any 1927 l'Ajuntament, assabentat dels decrets oficials que impulsaven una campanya de construccions escolars i que permetien la seva edificiació sense gravar fortament els pressupostos municipals, decideix començar els tràmits. El novembre d'aquest any, l'Ajuntament demana a l'arquitecte escolar de Barcelona Jeroni Martorell que visiti el poble per realitzar un primer informe. El de 10 de desembre el ple de l'Ajuntament decideix encarregar l'obra a l'arquitecte barceloní Bienvenido Rius. I pocs mesos després el propi alcalde, Lluís Ribera, cedeix els terrenys on s'edificiarà l'escola. El 3 de juliol de 1928 l'arquitecte Rius presenta els plànols i pressupost de l'obra, que seran aprovats pel ple de l'Ajuntament sis mesos després. Les obres comencen el març de 1929 i s'inauguren el 15 de setembre d'aquell mateix any.
L'any 1947 s'aprova la construcció de dos habitatges per a mestres, que s'edificaran a la ctra. de Sta. Coloma. Aquests habitatges, acabats l'any 1951, han estat enderrocats i en el seu lloc hi ha la Plaça Ernest Lluch.
En els anys seixanta, amb el creixement demogràfic, l'escola queda petita. L'any 1962 l'Ajuntament decideix l'ampliació de les escoles i la construcció d'un nou habitatge per al mestre. L'ampliació la fa l'arquitecte escolar Josep Claret Rubira l'any 1964, i es concreta amb la construcció d'un cos de planta baixa, destinada a escolar, i pis, per habitacle per al mestre. Aquesta ampliació s'inaugura l'abril de 1966.
L'any 1967 el mal estat de la construcció fa necessària la reparació d'algunes estructures, segons dictament de l'arquitecte provincial Josep Claret. L'any 1969 es construeix un porxo i s'amplia l'edifici de parvulari, i el 1970 es construeix una tanca. L'any següent es construeix el menjador escolar a l'ala oest de l'edifici.
L'any 1981 es rehabilita l'edifici i els alumnes han de ser allotjats en aules provisionals en diferents llocs del poble. En els anys noranta s'hi fan noves obres de rehabilitació.

Bibliografia

M. Borrell - A. Iglesias, L'ensenyament a Riudarenes a Riudarenes ahir, ara i sempre núm. 2. Ajuntament de Riudarenes, 2004.



 

Escola de Riudarenes / CEIP Josep Boada

Anar a dalt de la pàgina Projectes