CercaEdificis

Tornar a l'inici del catàleg | Realitzar una cerca nova

Catàleg general

Cerca transversal als fons revisats

La informació que trobareu en aquesta base de dades ha estat revisada i permet una recerca transversal.

Cliqueu d'acord per a continuar o cancel·lar per a seguir consultant la documentació completa de l'arxiu.

D'acord Cancel·lar

Les dades amb el símbol vol dir que han estat revisades, i amb el símbol vol dir que estan en procés de revisió.

 

Casa Gran

Registre: 2472

 

C. Portal Nou

Castelló d'Empúries - Alt Empordà

 

s. XIV

Medieval

 

Ús: habitatge

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

La Casa Gran és un bon exemple de l'arquitectura gòtica civil de Catalunya. És un casal de planta rectangular, amb coberta de teula a dues vessants i carener paral·lel a la línea de façana. En l'actualitat, de l'edifici original, només en resta el cos davanter, tot de carreus de pedra, dividit en dues plantes separades per una cornissa: a la part baixa s'hi troba la porta d'entrada de la façana que és de mig punt adovellat (al seu damunt hi ha un escut, actualment molt malmès); i a la part de dalt hi trobem dos amplis finestrals gòtics, probablement, del segle XIV i cadascun té dues fines columnes amb base i capitell que divideixen les finestres en tres arcs coberts per arcs trilobulats. La planta és rectangular i està format per tres crugies perpendiculars a façana i una crugia posterior paral.lela que evidencia la possibilitat del seu pati central. Els murs de càrrega són perfectament escairats tant a l'interior com a l'exterior.

Abans de les destruccions provocades per les guerres de la segona meitat del segle XVII, la casa funcionava com a mansió senyorial, ocupant una superfície força superior a l'actual, probablement amb quatre crugies al voltant d'un pati interior de manera semblant a les cases sesnyorials gòtiques.

Cronologia

Tot i que fou construït durant el s. XIV, les primeres notícies que en tenim són de finals del XV, quan era propietat d'el ric peraire castelloní Joan Domènec que, l'any 1484, la ven al noble Don Álvaro de Madrigal, un dels capitans de les tropes de Joan II, durant la Guerra Civil catalana. Va ser propietat de la família Madrigal fins el 1610, quan passa a mans dels Montagut-Vallgornera. En aquest mateix segle pateix dos nous canvis de propietari, en els anys 1636 i 1670. El 1673, després d'una subhasta pública, és adquirit pel notari Miquel Pastell. La família Pastell en conserva la propietat fins a l'actualitat.
Durant les destruccions provocades per les guerres de la segona meitat del segle XVII, es perd una part de la casa.

Bibliografia

www.castellodempuries.net/catala/empuria/home_g.htm
Vegeu Fitxa



 

Casa Gran

Anar a dalt de la pàgina Imatges