CercaDates

Tornar al llistat per dates | 1900..1909 |  «  6 de 7   »  

Guia d'Arquitectura

 

Farmàcia Masó Puig / Farmàcia Saguer

Registre: 186

 

c. Argenteria, 29

Girona - Gironès

 

1908 / 1935 ref.

Modernisme / racionalisme - Moviment Modern

 

Ús: comercial

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

L'any 1907 Rafael Masó projecta la reforma dels baixos de la casa núm. 29 del carrer Argenteria per acondicionar-los com a farmàcia per al seu germà Joan i per a Lluís Puig. D'aquest projecte només en perviuen els interiors, la façana (amb revestiment ceràmic i elements de forja) va desaparéixer amb la reforma que l'arquitecte Josep Claret hi dugué a terme l'any 1935.

El Projecte de Rafael Masó significa la primera intervenció de l'arquitecte en un edifici públic. A l'interior els materials usats en la decoració són: la ceràmica blanca amb disseny geomètric per el revestiment dels murs; el ferro forjat per la construcció de prestatges on es col.loquen els flascons de medicaments, també dissenyats per Masó i realitzats pel ceramista Antoni Serra d'Olot, i la fusta. Tots aquests elements conjuguen funcionalitat amb decoració. Aquest interior es conserva amb modificacions com l'eliminació dels reixats metàl·lics dels armaris del fons, la desaparició del retaule dels Sants Metges (pintat per J.B. Coromina) i alguns elements del mobiliari.
La façana estava totalment revestida de ceràmica (rajola valenciana blau cel) emmarcada per una garlanda de malves i un sòcol de terrissa negra. El plafó ceràmic de la façana va ser realitzat per la fàbrica La Roqueta de Mallorca i els elements de terrissa negre pels germans Coromina de La Bisbal.

El Projecte de Josep Claret: L'any 1935 l'arquitecte reforma l'exterior de l'establiment. La nova façana col·loca l'obra en el grup de botigues noucentistes i art-déco gironines amb una forta empremta racionalista. Aquesta obra destaca pel refinament dels materials usats (el marbre), juntament amb l'harmonia i suavitat de les formes (les corbes de l'entrada i dels aparadors laterals).

Cronologia

Encàrrec dels farmacèutics Joan Masó (germà de l'arquitecte) i Lluís Puig a Rafael Masó. El projecte és de finals 1907 i la construcció de 1908.

L'any 1935 Josep Claret reforma l'edifici substituïnt la façana modernista per una de racionalista.

Bibliografia

AAVV, Guia d'Arquitectura de Girona. Girona, COAC, 1980.
AAVV, Botigues 1870-1940. Girona, COAC, 1988.
AAVV, Guia d'Arquitectura Girona Ciutat. Girona, COAC, 1996.
AAVV, Girona, Itineraris urbans 1. L'arquitectura de Rafael Masó a Girona. Girona, Ajuntament de Girona,1995
AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
AAVV, Joan Roca Pinet. Fons d'Arxiu. Girona, COAC, 2004.
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
PERICAS, Josep M. "L'arquitecte Rafael Masó i la ciutat de Girona". Barcelona. Arquitectura i Urbanisme núm. 7. Setembre 1935.
TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008



 

Situació

 

Farmàcia Masó Puig / Farmàcia Saguer

Anar a dalt de la pàgina Imatges




Sara Manté