CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XI |  «  3 de 3

Guia d'Arquitectura

 

Església i Col.legi de Sant Martí Sacosta (Seminari)

Registre: 46

 

Sant Martí, Escales

Girona - Gironès

 

S. XI / 1581-83, 1640 (faç) 1944 (ampl.) 1993-2001, 2006 (ref.)

barroc

 

Ús: capella convent / capella seminari

 

 

Descripció

Restes romanes (s.III) trobades en aquest indret indiquen, molt probablement, l'existència d'una construcció anterior a la primera capella votiva dedicada a Sant Martí (S.IX). En instal.lar-s'hi els Jesuïtes (1581) transformaren totalment l'edifici existent (s.XI) d'acord amb els cànons arquitectònics que la nova mentalitat contrareformista comportava. Així, canviaren el temple romànic de tres naus i claustre -del qual se'n conserven petites restes- pel tipus que predominarà durant tot el barroc, d'una sola nau amb capelles laterals. A ambdós laterals de l'església edificaren les dependències del col.legi-residència. Destaca la façana principal amb l'encoixinat de pedra. Des de 1769 és seu del Seminari Conciliar.
La façana té motllures i frontons corbats, columnes cilíndriques la imatge de St. Martí i l'escut dels Àustries. S'uneix a l'entrada del Seminari Major amb un encoixinat de pedra.

Cronologia

Inscripcions al Museu Diocesà d'orígen romà (de tombes romanes): Primer escrit de l'any 846 en donació de terres a l'església de St. Martí . Del 1010 : Costa de St. Martí un canonge de la Seu aixeca el temple romànic (Ponç) al 1032 (inici) Al 1164 el paborde Guillem Ramon demana que s'estableixi una mena de convent agustinià. El nucli era: cementiri, esglèsia, claustre, campaner i dependències. El 9 de desembre de 1581 s'hi estableixen els Jesuïtes, creant-hi un col.legi. Protegits per la familia Agullana, s'edifica el nou temple: construcció finals S.XVI-principis S.XVII
el claustre ha estat modificat, massissant-lo (els intercolumnis) i aixecant una planta més. Dintre hi ha restes d'orígen romà.
Capelles pintades el 1947 per Guillem Soler

Bibliografia

Guia d'arquitectura de Girona, Ed.COAC. La Ciutat de Girona, C.Rahola 1929.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona. Àrea Urbana . Girona, Triangle Editorial. COAC. 2008 

Situació

 

Església i Col.legi de Sant Martí Sacosta (Seminari)

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Joan del Pozo