CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XII |  «  4 de 9   »  

Guia d'Arquitectura

 

Fontana d'Or - Centre Cultural Caixa de Girona

Registre: 50

 

Ciutadans, Carrer - Ferreries Velles , Carrer

Girona - Gironès

 

s. XII-XVI / 1945, 1966 (rest.), 1971-73, 2003

Gòtic i altres

 

Ús: habitatge / cultural

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

L'edifici, ja conegut al segle XVIII amb el nom de Fontana, ha tingut utilitzacions diverses al llarg del temps.
La construcció romànica -sobre murs d'època anterior- s'obre a la façana principal (carrer dels Ciutadans) per uns amplis porxos i il.luminant la gran sala de la planta noble, per un seguit de finestres coronelles -a la manera de la Paeria de Lleida- amb capitells de gran vàlua.
En els segles XIV-XV s'amplia l'edifici per la part posterior, bo i creant-se un pati central amb escalinata i galeria a la planta noble -model freqüent en la nostra arquitectura baix medieval-. Aquesta façana té una composició semblant a la de la principal i les arcades formaven part, molt probablement, d'un carrer porticat del qual se'n conserven restes en altres edificacions.
La reconstrucció efectuada amb pobresa de mitjans després d'un intens incendi (segle XV?), juntament amb les múltiples reformes posteriors, són causa de què l'edifici es modifiqués molt.
La restauració més recent (1972-1973) és d'un marcat caràcter arqueologista i no totalment reeïxida pel que fa als criteris d'utilització de materials i acabats.

Cronologia

Construcció S.XII / XIV-XV L'edifici,ja conegut al segle XVIII amb el nom de Fontana, ha tingut utilitzacions diverses al llarg del temps. La construcció romànica -sobre murs d'època anterior- s'obre a la façana principal (carrer dels Ciutadans) per uns amplis porxos i il.luminant la gran sala de la planta noble, per un seguit de finestres coronelles -a la manera de la Paeria de Lleida- amb capitells de gran vàlua. En els segles XIV-XV s'amplia l'edifici per la part posterior, bo i creant-se un pati central amb escalinata i galeria a la planta noble -model freqüent en la nostra arquitectura baix medieval-. Aquesta façana té una composició semblant a la de la+ principal i les arcades formaven part, molt probablement, d'un carrer porticat del qual se'n conserven restes en altres edificacions.
L'any 1972-73 es realitzà la seva restauració, amb un caire marcadament arqueologista.(Joan M. de Ribot, arqte.)

Bibliografia

La Calle de Ciudadanos, Jose Saurina y Negre. Guia d'Arquitectura de Girona, Ed. COAC.
Inventaris d'Arquitectura Joan M. de Ribot i de Balle. COAC 2003. pàg. 52-59
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Fontana d'Or - Centre Cultural Caixa de Girona

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Joan del Pozo