CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XII |  «  6 de 9   »  

Guia d'Arquitectura

 

Església Parroquial de Sant Jaume de Campdorà

Registre: 419

 

Plaça Constitució - Campdorà

Girona - Gironès

 

s. XII-XVIII (1760) / 1988 (ref.)

Romànic / Barroc

 

Ús: església

 

 

Descripció

Església d'una sola nau amb volta apuntada i cor. Es tracta d'una reforma neoclàssica d'un edifici romànic. Coronament d'estil barroc. Conserva un porxo o galilea davant de l'accés, cosa molt poc freqüent a Catalunya. Té adjacent el castell de Campdorà. El retaule es conserva al Museu d'Art.

Edifici romànic en els inicis (fent cates s'han trobat restes) es modificà al XVIII. D'una nau, de punt d'ametlla, i cor a l'entrada (refet fa poc) Es conserva un retaule d'alabastre policromat (al fons de la nau). Al costat de l'absis carrat a llevant, hi ha la sagristia que enllaça amb la rectoria (edifici a part). l'exterior: L'absis carrat a llevant, i la façana a ponent, on ressalta l'entrada neoclàssica amb frontó triangular. Aquesta entrada està protegida per un porxo de teula, a doble vessant, aguantat per un pilar rodó al costat dret, de pedra. La porta està datada al 1760. La façana principal es clou amb un remat corbat . Al costat dret de la façaqna hi ha el campanar de base quadrada i amb finestres al nivell de les campanes. Es clou amb un teulat de piràmide. La façana lateral esquerra dóna al cementiri adossat. La dreta és cega. tot arrebossat.

Cronologia

Documents inicials del 992. Documentada el 1182, depenent al primer terç del XIX de Palau Sacosta de Girona. Hi ha diferents dates: 1651, 1760, 1819, totes a diferents llindes de l'edifici . al s. XVIIII es bastí l'actual edifici, i sobre l'anterior romànic.

Bibliografia

Girona i els seus barris. Ajuntament 1983
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Església Parroquial de Sant Jaume de Campdorà

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Josep M. Oliveras