CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XIV | 1 de 12   »  

Guia d'Arquitectura

 

Catedral

Registre: 2

 

Pl. Catedral

Girona - Gironès

 

S. XIV

Romànic, Gòtic......

 

Ús: Església

Estat de conservació: Regular

 

 

Descripció

La catedral romànica, iniciada en el S. XI en el lloc ocupat per un primitiu temple d'origen romà, s'enderrocà en construir-se la nau gòtica actual. Tanmateix el claustre i el campanar, anomenat Torre de Carlemany, foren conservats fins avui.
La renovació del primitiu claustre -bastit en el XIX segons els models benedictins- es realitzà a finals del S. XI i durant la primera meitat del S. XII, iniciant-se per l'ala sud. L'actual sagristia, al costat de llevant, corresponia als dormitoris i l'ala de ponent contenia el refectori -avui Capella del Monument.- La biblioteca fou instalada al costat nord l'any 1395 en el lloc anteriorment destinat a gabinet d'estudis. Les Sales Capitulars, situades a l'extrem occidental, foren construïdes l'any 1708.
La irregularitat de la planta del claustre, poc freqüent en el romànic català, prové de l'adaptació a la línia de muralla preexistent i als terrenys veïns. Les galeries són cobertes amb un aiguavés sobre volta de quadrant exceptuant la del costat nord que ho és amb dos aiguavessos sobre volta cilíndrica. Parells de columnes i pilars intercalats suporten el carregament de les voltes mitjançant arcs de mig punt; s'evita l'aparició de contraforts en el pati -utilitzat sovint en claustres similars, com el de Sant Cugat del Vallès- eixamplant considerablement el basament i la relació entre diàmetre de fust i intercolumni (1/3). Les arquivoltes que perfilen els arcs s'entrellacen de manera singular mitjançant petites columnes; aquesta disposició fou adaptada posteriorment a Sta. Maria de Ripoll. La iconografia dels capitells -semblant a la de Sant Cugat i Sant Pere de Galligants- varia des de temes florals de tipus corinti fins al figurativisme propi del romànic amb homes, animals, monstres fantàstics, etc. En els frisos dels pilars i en alguns capitells, principalment els de l'ala sud, s'hi troben representacions historiades amb escenes bíbliques.
El claustre de la Seu gironina constitueix una excepcional mostra del romànic català del S. XIII; la riquesa formal i la sumptuositat propia d'aquest període assoleixen aquí una singular expressió a partir d'una elegant i mesurat equilibri.
La Torre de Carlemany, pertanyent també a la catedral del S. XI, té dues parts diferenciades: una inferior fins la meitat del tercer cos que fou bastida abans del 1050; la superior ho fou a partir de 1132. Quan es construí la nau gòtica -1362- la torre s'utilitzà com a contrafort d'aquesta, seccionant-se en vertical i suprimint-ne el pis superior (afegit recentment l'any 1963). La meitat sud de la torre quedà englobada dintre de la fàbrica gòtica.
L'any 1886 l'arquitecte August Font Carreras hi realitzà reformes, entre elles un altar de la Puríssima, sagrari i canelobres.
Inclou fitxes de la conclusió de la Seu de Girona (façana) i del cor i presbiteri de la catedral, ambdúes pertanyents a INCIDÈNCIES DEL NEOCLASSICISME.

Cronologia

Claustre i Torre de Carlemany. Romànic S.XI-XIII. Capçalera. Gòtica S.XIV; Nau. Gòtic S.XV-XVI; Façana. Barroca S.XVII-XVIII; Campanar. Neoclàssic S.XVIII.

Bibliografia

EQUIP REDACTOR DEL PLA DIRECTOR "Catedral de Girona. Restauració de la façana" La Punxa. Girona Col·legi d'Aparelladors 2001 pp 4-29
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona. Àrea Urbana . Girona, Triangle Editorial. COAC. 2008 

Situació

 

Catedral

Anar a dalt de la pàgina Imatges