CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XIV |  «  12 de 12

Guia d'Arquitectura

 

Casa Pastors. Palau de l-Audi[ecia

Registre: 31

 

Catedral, Plaça de la

Girona - Gironès

 

1395 / S. XVIII ref. 1973-74

neoclàssic

 

Ús: habitatge / palau de justicia

Estat de conservació: Bo

 

 

Descripció

Seu del Seminari des de 1599. En traslladar-se aquest al Col.legi de Sant Martí (1769), la família Pastors adquireix el gran edifici transformant-lo en un dels casals més notables de Girona.
L'estructura de la casa és condicionada pel fet d'ésser construïda aprofitant la paret d'un sector de l'antiga muralla. Amb tot, l'esquema usual dels casals de l'època és palesa a la façana principal i al pati interior, nucli al voltant del qual giren les dependències.
La restauració més recent (1973) modificà les estructures interiors, tot afectant lleugerament la façana principal i l'esmentat pati.

Cronologia

Construit 1395. Durant el segle XVII el solar del casal era ocupat per la residència d'un canonge i el Seminari. Ambdós edificis pertanyien al bisbe de Girona. L'any 1769 el Seminari fou traslladat a l'edifici de St. Martí, i la casa de la plaça de la Catedral va passar a mans de la família Pastors. A ells es deu la important reforma de la construcció, convertint-la en un dels casals més notables de Girona.
La restauració de 1973 modificà les estructures interiors, tot afectant lleugerament a la façana principal i al pati central .

Bibliografia

-Pelai Negre: Antigues cases senyorials gironines. Programa de Fires 1974.-Carles Rahola: La Ciutat de Girona. Ed.COAC.-Jaume Marqués: Los Sitios. 8 abril 1979.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona. Àrea Urbana . Girona, Triangle Editorial. COAC. 2008 

Situació

 

Casa Pastors. Palau de l-Audi[ecia

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Josep M. Oliveras