CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XIV |  «  2 de 12   »  

Guia d'Arquitectura

 

Reforma Casa Salieti

Registre: 771

 

c. Ciutadans, 8

Girona - Gironès

 

S. XIV / 1909-1911 / 1920 / 1966

Gòtic / neogòtic

 

Ús: habitatge

Estat de conservació: B

 

 

Descripció

Casal de planta baixa i dos pisos, amb accés per un gran portal obert al carrer Ciutadans. La façana, de grans carreus de pedra, presenta en el primer pis gran balconada, que abraça dos finestrals, sostinguda per tres mènsules, i balcons més petits en el segon pis. Totes les obertures estan emmarcades per grans llindes de pedra i trencaaigües, element habitual en els edificis del carrer Ciutadans. La cornisa, de gran volada, disposa de diferents plans fets amb teules.
La reforma d'aquest casal d'origen medieval és obra de l'arquitecte Rafael Masó amb una petita intervenció, molt posterior, de Joan Roca Pinet. La reforma de Masó està centrada en el pati i escala d'accés a la planta noble, i utilitza els arcs i capitells de les arcades gòtiques preexistents. A l'interior s'utilitzen nombrosos materials (ceràmica vidriada, ferro, vitralls, etc.) seguint amb els criteris de l'estètica neomedievalista, en boga a finals del segle XIX i inicis del XX. En una de les sales de la planta noble es conserva un fris de pintures de Joan B. Coromina que il·lustra el poema Canigó de Verdaguer. Per aquests interiors Masó va dissenyar una làmpada de sostre de ferro forjat (actualment sense els penjolls, a l'església de Sant Feliu), una làmpada de peu i un penja-robes de ferro forjat. Les reixes i altres elements de ferro són del serraller Nonito Cadenas, les vidrieres de Rigalt, Granell i Cia. de Barcelona, i la ceràmica de la fàbrica Fill de Jaume Pujol i Bausis de Barcelona.
Amb el canvi de propietaris es varen treure les rajoles de l'arrambador de l'escala-pati, que portaven l'escut i el nom dels Salieti. Aquestes rajoles varen ser reposades poc després, que encara que idèntiques no són les originals.

Cronologia

Edifici de caràcter noble, com la majoria dels del carrer Ciutadans, construït en el segle XIV amb diverses reformes posteriors.

L'any 1905 la casa és adquirida pel fabricant Joan Salieti, que sis anys després n'encarrega la reforma i restauració a Rafael Masó. El mateix arquitecte intervé, l'any 1920, en el segon pis (que era de lloguer) duent a terme una reforma per a la família Aragó-Masó.

El maig de 1966, essent la casa propietat de Lluís Audouard, Joan Roca Pinet projecta una petita reforma a la façana.

Bibliografia

AAVV, Guia d'Arquitectura de Girona. Girona, COAC, 1980.
AAVV, Guia d'Arquitectura Girona Ciutat. Girona, COAC, 1996.
AAVV, Girona, Itineraris urbans 1. L'arquitectura de Rafael Masó a Girona. Girona, Ajuntament de Girona,1995.
AAVV, Masó explica Masó. Girona, COAC, 2001.
AAVV, Les tres dimensions de l'arquitecte. Rafael Masó fotògraf. Girona, COAC, 2002.
AAVV Joan Roca Pinet. Fons d'Arxiu . Girona COAC 2004
LACUESTA, Raquel - CUSPINERA, Lluís, Rafael Masó i Valentí, arquitecte (1880-1935). Barcelona, Fundació "La Caixa", 2006.
PERICAS, Josep M. "L'arquitecte Rafael Masó i la ciutat de Girona". Barcelona. Arquitectura i Urbanisme núm. 7. Setembre 1935.
TARRUS, Joan - COMADIRA, Narcís. Rafael Masó Arquitecte Noucentista. Girona, COAC-Lunwerg, 1996.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Reforma Casa Salieti

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Josep M. Oliveras