CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XIV |  «  8 de 12   »  

Guia d'Arquitectura

 

Pont de l'Aigua

Registre: 335

 

Pont Major travessant el Ter. entre la Ctra. de Palamós i N-II

Sarrià de Ter - Gironès

 

Monumentalista

 

Ús: pont

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

Pont de 8 ulls d'arcs de punt rodó i que dóna nom al barri. De caire monumentalista per les pilones (2 a banda i banda del pont) amb làpides commemoratives de la Guerra Civil, a favor dels nacionals. En el tram més proper a Sarrià , el pont puja en una pendent suau en els primers 2 trams, per baixar al darrer per un pendent més pronunciat. La barana és de pilonets rodons amb motlluretes de mitja canya, amb passamà massís al cim. El pont és damunt el Ter i té el terra de quitra que salta i deixa al decobert els casrreus antics i les guies del tren de Banyoles. El pont va ser volat durant la retirada i reconstruït per presoners republicans.

Cronologia

Primers vestigis romans, i al S. XIV es comença l'originari i es clou el XV. Era de 10 ulls i amb una plataforma en punta de diamant al 3er. ull. Desprès de moltes vicissituds, riuades i setges, durant la retirada de la Guerra Civil va ser volat i reformat l'any 1940 pels presoners republicans. S'el batejà amb el nom de "Puente del Caudillo".
Al 1926 s'inaugurava la línia de tranvia a Banyoles que passava pel pont

Bibliografia

Guia d'arquitectura. COAC. Girona i els seus barris Ajuntament 1983. SALMERON i BOSCH, Carles. El Tramvia del Baix Empordà.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008



 

Situació

 

Pont de l'Aigua

Anar a dalt de la pàgina Imatges




Joan del Pozo