CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XIX |  «  15 de 22   »  

Guia d'Arquitectura

 

Sala Odeon o Casa Artau

Registre: 106

 

Pda. Sant Domènec - Pda. Sant Martí, 7

Girona - Gironès

 

1864-1897

eclecticisme

 

Ús: Sala de ball / Taller de cromats

Estat de conservació: regular

 

 

Descripció

Edifici que ocupa un terreny d'un gran desnivell. Té planta gairebé rectangular, amb un doble espai i estructura de suport de pilars de fosa. Comprèn una gran sala a nivell de planta i l'habitatge del propietari en els pisos superiors. La façana segueix els mòduls de l'eclecticisme classicitzant de finals de segle. La sala, utilitzada com a teatre i saló de ball, té dos pisos de llotges amb interessants baranes de ferro fos i un monumental cel ras decorat al fresc. L'estat de conservació, no obstant, és deficient.

Cronologia

Plànols, desembre 1887?. 1864-1897. Abans de la construció del Teatre Municipal, la ciutat contemplava els espectacles teatrals a l'antic Teatre del Pallol, que a mitjans segle XIX fou tancat definitivament pel seu mal estat. Al no existir altre local similar l'activitat teatral es traslladà , a partir de 1857 a la sala Odeón, on el seu propietari, Joan Artau havia obert un escenari per combinar la pràctica del ball amb l'acció teatral, no sense que el bisbe Florenci es queixés pel desenvolupament d'aquelles activitats a tocar del Seminari. Per altra part, Artau comprà a baix preu material del Pallol, explotà l'Odéon durant tres anys, va revendre desprès part de l'utillatge al nou teatre Municipal i es quedà els anys a venir a l'escenari d'aquell nou colisseu com a encarregat d'atrezzo i guarda-roba.
Actualment, i des de fa anys, el local està destinat a taller de metal.listeria, fet que comporta la seva progressiva degradació.

Bibliografia

Solà-Morales,Birullés,Fonalleras,Garcia: "Història del Teatre Municipal de Girona" Ajuntament 1985. Guia d'arquitectura de Girona, COAC 1980
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Sala Odeon o Casa Artau

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Josep M. Oliveras