CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XV |  «  2 de 9   »  

Guia d'Arquitectura

 

Col.legi Bell-lloc del Pla. Can Pau Birol

Registre: 559

 

Can Pau Birol - C. València

Girona - Gironès

 

s. XV - 1968, ampliació

Arquitectura popular

 

Ús: masia / col.legi

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

Projecte i execució d'una escola per a més d'un miler d'alumnes. Inicialment, el col.legi es projecta com a reforma de la masia antiga tot i que, en èpoques posteriors, s'ha anat ampliant en fases diferents.
El projecte inicial es construeix bàsicament a la planta baixa, on es dóna cabuda al programa establert d'aules, vestidors, menjadors i capella. Tots aquests elements estan relligats per un porxo -lloc de reunió en dies plujosos- que, gràcies a un ús racional i serè dels elements constructius i a una sàvia alternança de llums i ombres dels volums edificats, dels porxos i dels patis, dóna al conjunt una gran coherència, serenor i repòs.
En primer terme i tancant l'àmbit del conjunt, es construeix la capella com a contrapunt de la Torre de la Masia, que té una mesura i textura diferents. En aquesta primera fase, cal destacar la capacitat d'integració, l'ús dels materials, la lògica i coherència constructiva i el gust pel detall i la senzillesa.
Posteriorment i completant el programa de l'escola, s'edifiquen altres pavellons -bàsicament destinats a aules- amb una disposició que permet la formació de patis i d'espais lliures controlats.

Bibliografia

Inventaris d'Arquitectura Joan M. de Ribot i de Balle. COAC 2003. pàg. 62-65
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Col.legi Bell-lloc del Pla. Can Pau Birol

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Toni Vargas