CercaDates

Tornar al llistat per dates | S.XVI |  «  5 de 14   »  

Guia d'Arquitectura

 

Convent de Sant Josep / Edifici d'Hisenda / Arxiu Històric Provincial

Registre: 38

 

Sant Josep, Plaça

Girona - Gironès

 

S. XVI-XVII / 1980-85 (ref.)

 

Ús: convent i església / arxius provincials

Estat de conservació: bo

 

 

Descripció

Edifici-convent desenvolupat al voltant d'un claustre-pati amb crugies allargades. L'esglèsia era d'una sola nau amb creuer que conté una cúpula en la intersecció i tres capelles laterals a cada banda. Actualment es troba compartimentada degut a la remodelació efectuada en el convent per donar cabuda a l'Arxiu Històric. A la zona corresponent a l'antic creuer actualment hi ha una sala d'investigació. El claustre és d'arcs de mig punt, molt auster i sense gaires ornamentacions- Així doncs, aquest convent és d'una gran austeritat formal, tot partint d'un programa constructiu de notable envergadura. L'església -d'una nau amb creuer, cúpula i tres capelles laterals- té el frontis dividit en tres compartiments per dues antes toscanes, tot essent els laterals, per raó d'espai, més estrets del que normalment s'acostumava en l'orde i, exepcionalment, estava situada a la primera planta

Cronologia

En instal.lar-se a Girona els Carmelites Descalços (1591) inicien la construcció del seu convent i església seguint molt de prop les normes constructives utilitzades per l'orde durant els S.XVI i XVII. Construcció S.XVI-XVII. (1631 inauguració església)
L'edifici fou desamortitzat i passà a contenir les oficines d'Hisenda, moment en que es suprimí l'escalinata principal. Posteriorment durant les inundacions de 1962 s'habilità com a residència per a famílies sense llar. Des de fa una anys conté l'Arxiu Històric de Girona, depenent de la Diputació, la Generalitat i l'Estat.

Bibliografia

"Guia d'Arquitectura de Girona", COAC Girona 1980.
BIRULÉS, Josep M. i DEL POZO, Joan Guia d'Arquitectura de Girona àrea urbana.Girona, COAC 2008 

Situació

 

Convent de Sant Josep / Edifici d'Hisenda / Arxiu Històric Provincial

Anar a dalt de la pàgina Imatges
Joan del Pozo