Tornar a la pàgina principal del Centre de DocumentacióTornar a la página principal del COAC    
     
  Tornar Fons Història Accés i consulta  
   
 
MASÓ VALENTÍ, Rafael
Girona, 1880-1935

Títol d'arquitecte: 1906

 

 
     
     

El fons

Neix a Girona el 1880 i obté el títol d’arquitecte a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, el 1906, juntament amb els arquitectes Josep M. Pericas i Josep M. Jujol. Aviat començarà a projectar els que serien els edificis més representatius del Noucentisme gironí. En les seves obres recupera la tradició artesana de la ceràmica, la fusta i la forja i marca un estil arquitectònic que dóna caràcter a la ciutat. També va projectar obres a la província com ara la Cooperativa Palafrugellenca a Palafrugell o el conjunt residencial de S’Agaró.

Rafael Masó va morir l’any 1935 quan era president de la Demarcació del Col.legi, a l’edat de 55 anys. L’estudi i investigació de la seva obra han estat decissius per la trajectòria del nostre Arxiu i per la sensibilització i recuperació del patrimoni arquitectònic de la ciutat.

Instruments de descripció : Dintre de l’Arxiu Històric, en el moment del seu ingrès, la donació Masó fou repartida en tres subfons diferents atenent bàsicament a criteris d’instal.lació i format.

L’any 1996 es van incorporar al fons els documents que en el seu moment foren dipositats a la seu de l’Arxiu Històric de la Demarcació de Barcelona i que finalment han retornat a Girona per afavorir la integritat del fons.

L’apartat de projectes, que agrupa la major part de l’obra, està constituït per 211 carpetes que van de 1906 a 1935.

El segon apartat guarda els 2.527 documents en petit format :dibuixos,apunts, correspondència, fullets i records varis datats entre 1902 i 1935.

El tercer apartat el formen els 32 dibuixos artístics en gran format. Aquest grup el composen esborranys de plafons fets en ceràmica, models de realitzacions tèxtils, etc.

Cadascun d’aquests apartats està descrit a nivell de inventari en fitxa manual i introduït en fitxer propi dins File Maker Pro.