ARQUITECTURA DE FLANDES

Projecte cultural Catalunya-Flandes



Des del començament dels anys noranta, les autoritats flamenques consideren l´arquitectura i el disseny com part important de la política cultural. A diversos nivells s´aspira a fer arribar el coneixement de l´arquitectura a un públic més ampli; una part important d´aquest procés és la cura en les qualitats arquitectòniques que, cada vegada més, s´observa en els edificis públics. A més de l´atorgament d´un premi biennal d´arquitectura i la subvenció d´unes iniciatives, la publicació de "Jaarboek Architectuur Vlaanderen" (Annuari d´arquitectura a Flandes) és la iniciativa més important per a concretar aquesta política.
Ampliació del campus Universitari de Kulak. Stéphane Beel, arquitecte.

Després de la presentació internacional de la mostra "ARQUITECTURA DE FLANDES" a Venècia (1991) amb motiu de la 5ª. Biennal Internacional d´Arquitectura i a l´Arc-en-Rêve a Bourdeaux (1996), un dels grans centres d´arquitectura a França, ara arriba a Barcelona essent la tercera iniciativa de la Comunitat Flamenca per a donar a conèixer i difondre a l´estranger la interessant arquitectura autòctona i situar-la al lloc que es mereix.

En funció de l´espai disponible per l´exposició al Col·legi d´Arquitectes s´ha fet una selecció. L´exposició incorpora els quatre projectes que han estat nomenats els cinc darrers anys a Barcelona pel Mies van der Rohe Award for European Architecture:

Edifici de Correus de Machelen.Christine Conix, bvba arquitectes.

la Vila M. a Z. de l´arquitecte Stéphane Beel, una vila a Brasschaat de l´arquitecte Xaveer De Geyter, la restauració i l´ampliació de la casa Guiette a Anvers per Georges Baines i la transformació d´una lleteria en un despatx a Eeklo, per l´arquitecte Stéphane Beel.

Villa P.Rotselaar. Stéphane Beel, arquitecte. 1994

Aquesta selecció ens mostra que la casa particular és sempre una missió apassionant a Flandes. A més de les anomenades, l´exposició a Barcelona també ens mostrarà cases dels arquitectes Eugeen Liebaut, Marie-José Van Hee i Christian Kieckens.

Habitatge unifamiliar a Brasschaat. Xaveer de Geyter, arquitecte. 1993 

Pels projectes de més envergadura i dimensió urbanista s´han seleccionat també obres de AWG/bOb Van Reeth i Paul Robbrecht & Hilde Daem.

En la selecció s´accentua el paper de la persona (o entitat) que encarrega el projecte. Per ampliar la seva xarxa de filials, el banc BACOB ha encarregat els projectes a diversos arquitectes, majoritàriament joves. L´exposició mostra una selecció d´edificis encarregats per BACOB

Finalment s´accentua l´arquitectura d´interior i el disseny. Hem seleccionat dos projectes de botigues dissenyats per Paul Ibens i Claire Bataille, així com uns mobles de Maarten Van Severen, un dels dissenyadors més interessants d´aquesta època.

L´exposició està coordinada pel CAD, el "centrum voor Architectuur en Design" (centre d´arquitectura i disseny) de Kortrijk. El disseny de l´exposició és un projecte de l´arquitecte Christian Kieckens.

Amb motiu d´aquesta exposició a Barcelona, es publicarà un petit catàleg per a documentar els projectes esmentats.

Marc DUBOIS

Comissari "Arquitectura de Flandes".




adreça

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Sala d'Exposicions

Plaça Nova, 5

08002 Barcelona Spain

Tel   34. 93. 301 50 00

Fax  34. 93. 412 39 64

Exposició oberta

del 3 al 28 d´octubre 1997

Organitza

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya