30 ANYS : la tradició renovada

demarcació de Barcelona
COAC
Arquitectura barcelonina dels anys 30

Una declaració d’intencions

L’exposició Barcelona anys 30: la tradició renovada, que es pot visitar a la Sala d’Exposicions del COAC fins el 31 d’octubre, centra el seu interès en una sèrie de peces que, "fins i tot per als més interessats en l’arquitectura de l’època, eren desconegudes, algunes, o no suficientment difoses a la societat, les altres", segons paraules de Gerard García-Ventosa, vocal de Cultura del Col.legi, durant l’acte innaugural.


La mostra conté exemples significatius de les obres dels arquitectes P. Benavent, R. Duran i Reynals, F. Folguera, J. Mestres i Fossas, A. Puig Gairalt i R. Puig Gairalt, era un recull provinent dels arxius històrics del COAC i de l’Ajuntament de L’Hospitalet, i de les famílies de cadascún d’ells. Pel que fa al es poden apreciar dos vessants diferents. La primera fa referència a una clara voluntat d’anàlisi d’una "arquitectura intemporal", tal com la qualifiquen els comisaris, Antoni Pizza i Josep M. Rovira. La segona, a la de obtenir un recull de conceptes arquitectònics heterogenis, però també entrelligats per la uniformitat que atorga la pertinença dels autors de les obres exposades a una dècada en la qual van destacar les intencions innovadores, tot obrint-se pas a travès d’un context polític difícil (la Dictadura).


Els factors més destacables del Moviment Modern, i qué són el fil conductor de éxposició, és concreten en:

  1. el trencament amb l’estètica compositiva clàssica, de la ma del qual la cultura arquitectònica va començar a arrelar a Barcelona;
  2. la utilització d’una sèrie d’elements que en penetrar a la ciutat la incorporen a la llista del que llavors s'entenia per metrópolis moderna (edificis d’oficines, escoles i altres edificis que, per desconeguts, la gent no entenia);
  3. el rigor generalitzat en tots els aspectes constructius, amb una especial preocupació per "posar-se al dia" (algun d’els projectes revelava, per exemple, la incorporació a l’edifici d’un sistema d’aire condicionat).




Però, sobre tot, el tret característic dels arquitectes barcelonins dels anys 30 es el de desproveïr l’arquitectura de l’ornamentació que fins aleshores havia prevalgut. No és una casualitat que les obres dels arquitectes barcelonins dels anys 30 es coneguin amb l’apel·latiu d’arquitectura "del silenci". Es van fer, per primera vegada, edificis que deixaven endevinar les "intencions" de l’arquitectura.




adreça
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Sala Picasso
Plaça Nova, 5
08002 Barcelona Spain

Tel   34. 93. 301 50 00
Fax  34. 93. 412 39 64

Exposició oberta
fins el 31 d'octubre de 1999

Organitza

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

catàleg de l'exposició