ELS FONS DE L'ARXIU HISTÒRIC:
ARXIU DOMÈNECH ESTAPÀ/DOMÈNECH MANSANA
|
Demarcación de Barcelona
COAC Homepage de la Demarcación de Barcelona
- + -
Josep Domènech i Estapà fou un dels noms professionalment més brillants de la generació d'arquitectes que crearen el modernisme si bé mai es va identificar amb aquest moviment atès que creà un estil amb una actitud diferent però amb en resultats en ocsions molt propers. Aquesta ambigüitat estilística ha contribuït a que la seva arquitectura no hagi estat a vegades prou reconeguda, és per això que el Col.legi presenta ara, amb la voluntat de difondre el seu fons personal i professional, una exposició i un catàleg sobre la seva figura i la del seu fill, Josep Domènech i Mansana.
 
Catalana de Gas
Foto Jaume Orpinell

La importància del pensament i de l’obra d’aquest arquitecte, estreba en la recerca d’un estil propi i de nous camins d’expressió, tot trencant amb els cànons del classicisme i l’historicisme del passat. Aquest afany de trobar una arquitectura moderna i catalana, sense imitacions i amb una sincera utilització dels materials, és l’únic nexe ideològic amb els arquitectes modernistes, doncs en la seva recerca, Domènech i Estapà, s’inclinarà cap al cientifisme, la racionalitat i el funcionalisme.

 

Vull agrair l’esforç i la dedicació d’Alfred Pastor, Núria Borniquel i Albert Sierra que han fet possible aquesta exposició i el catàleg que l’acompanya, així com la col.laboració de Joan Bassegoda i Nonell. Desitgem que aquesta tasca serveixi per comprendre la complexitat d’una trajectòria professional centrada en abastar conjuntament el camp de l’art i de la ciència, així com per incentivar estudis dels arquitectes d’una època molt rica i diversa, que van donar noves visions sobre l’arquitectura catalana.

Gerard Garcia-Ventosa
Vocal de Cultura del COAC

Presó Model, Barcelona
 
¡¡

|

adreça
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Sala Picasso del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Plaça Nova, 5
08002 Barcelona Spain
Tel. 93 301 50 00
http://www.coac.net

Exposició oberta
del 6 de maig al 12 juny de 1999