DOMÈNECH I MONTANER, ANY 2.000

Demarcación de Barcelona
COAC Homepage de la Demarcación de Barcelona
-

L'ARXIU DE LLUÍS DOMENECH I MONTANER,
CEDIT AL COAC

La signatura del document de donació va coincidir amb l'obertura de l'exposició 'Domènech i Montaner, any 2000'

El dia 26 d'abril va tenir lloc l'acte de la signatura de la cessió de l'arxiu històric de Lluís Domènech i Montaner al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. El conveni del donació es va formalitzar per part de Lluís Domènech Girbau, besnét de Domènech i Montaner, i del degà del COAC, Joan B. Mur. A l'acte, celebrat al deganat, hi van ser presents Eduard Carbonell, director del MNAC; Joaquim Regol, sots-director de l'ETSAB; Francesc Garcia Pujades, alcalde de Canet de Mar; Lourdes Figueras, directora de la Casa-Museu de Domènech i Montaner a Canet; David Ferrer, director del Centre de Documentació del COAC, i Lluís Domènech Amadó, fill de Lluís Domènech Girbau i rebesnét de Domènech i Montaner.

Detall a ma alçada del Palau de la Música   L'Hospital de Sant Pau,
vist pel fotògraf Jordi BERNADÓ

La firma del document va tenir lloc el mateix dia de la inauguració de l'exposició Domènech i Montaner, any 2000, a la seu barcelonina del Col·legi. "La cessió del fons de Lluís Domènech i Montaner al COAC és d'una importància capital", va assegurar Joan B. Mur en l'acte d'obertura. Pel degà, el fet de poder comptar amb "els arxius de totes les generacions dels Domènech" omple de màxim contingut l'Arxiu Històric i planteja la necessitat de constituir una Fundació cultural amb totes les donacions fetes fins al moment present. El conjunt de dibuixos, plànols, projectes, documents i material divers, que abasta des del segle XVII fins a l'actualitat, constitueix ara, indiscutiblement, el fons sobre Arquitectura més important d'Espanya.

L'Hospital de Sant Pau,
vist pel fotògraf Jordi BERNADÓ
  Dibuix de l'Hospital de Sant Pau

El llegat Domènech i Montaner està constituït per un important nombre de dibuixos, croquis i alçats originals, així com fitxes i fotografies procedents de l'arxiu de Pere Domènech Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner, i de reculls documentals de la seva època com a director de l'Escola d'Arquitectura. Inclou també l'arxiu d'heràldica i nombrosos exemplars de la seva biblioteca particular -va dissenyar moltes portades de llibres per a l'editorial Montaner i Simon-. Entre les peces més importants cal destacar els dibuixos del projecte d'un edifici per a la Diputació de Barcelona, que no va arribar a materialitzar-se, i un altre de l'Hospital de Sant Pau, que va acabar amb el seu fill Pere.

Seminari (Comillas - Santander)
Rosa FELIU
  Cafè Restaurant (Barcelona)
Manolo LAGUILLO

'DOMÈNECH I MONTANER, ANY 2000' Amb l'exposició Domènech i Montaner, any 2000 el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya se suma a les iniciatives organitzades arreu amb motiu del 150 aniversari del naixement de l'arquitecte, dibuixant, historiador i polític barceloní. La mostra, que romandrà oberta fins el dia 11 de juny, ofereix una selecció de dibuixos originals, esbossos de diferents obres, i 77 fotografies actuals d'aquestes mateixes obres. Les fotos són de Jordi Bernadó, Rosa Feliu, Lourdes Jansana, Manolo Laguillo i Duccio Malagamba, que aporten les seves visions particulars, respectivament, de l'Hospital de Sant Pau, el Seminari, Cementiri i escultura a Antonio López (Comillas, Santander), el Palau de la Música, el Cafè-Restaurant del Parc de la Ciutadella, i la casa Navàs, de Reus.

Casa Navàs (Reus - Tarragona)
Duccio MALAGAMBA
  Palau de la Mùsica (Barcelona)
Lourdes JANSANA

|

adreça
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Sala d'Exposicions
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Plaça Nova, 5
08002 Barcelona Spain
Tel. 93 301 50 00
http://www.coac.net

Exposició oberta
fins l'11 de juny de 2.000