CATALUNYA, EN VINT-I-NOU MONESTIRS

Demarcación de Barcelona
COAC Homepage de la Demarcación de Barcelona
-

El dia 14 de desembre, coincidint amb els actes de la primera jornada del XXIII Curset sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, es va inaugurar a la seu de Barcelona del COAC l'exposició Monestirs. Un total de 30 monestirs d'arreu del territori català estan representats en la mostra, que romandrà oberta fins al dia 13 de gener.  

Santes CreusSantes Creus

Cada monestir, amb més de dues fotografies, es presenta acompanyat amb plànols i un text explicatiu. A més de quatre maquetes, en una taula s'exposen plànols i documents originals.

Jaume Serra, arquitecte i codirector del curset, i el fotògraf Pepo Segura, artífexs de la mostra, han aconseguit donar una visió representativa de la Catalunya monàstica a través d'explicar el procés evolutiu seguit pels monestirs des dels seus orígens fins a l'actualitat. Per assolir aquests objectius han plantejat l'exposició sense protagonismes entre les diferents edificacions. D'aquesta manera, la presència de les edificacions més petites com les de Sant Pere de Graudescaldes, Sant Serni de Tavèrnoles, Santa Maria de les Franqueses, Sant Pere Casserres o Sant Pere del Burgal comparteixen espai amb els més significatius i coneguts com els de Poblet, Sant Miquel de Cuixà, Sant Pere de Roda, Vallbona de les Monges, Montserrat, Santes Creus, Sant Joan de les Abadesses o Sant Martí del Canigó.

Capitells de Sant Pere de Galligants Capitells de Sant Pere de Galligants

Així mateix, els monestirs apareixen classificats en àmbits diferents -l'edifici es configurava segons els tipus de vida de cada orde- i s'explica el procés que ha determinat l'estat actual de l'edifici. També s'ha considerat la importància a nivell històric i arquitectònic de l'edificació.

Jaume Serra reconeix que, al llarg dels sis mesos dedicats al projecte de l'exposició ha aprés moltíssimes coses sobre els monestirs, però que "encara me'n queden moltes més per descobrir sobre aquestes fantàstiques edificacions". Pepo Segura va tenir l'any passat una col·laboració àmplia en la realització del llibre Temps de monestirs. Els monestirs catalans entorn l'any mil, editat per la Generalitat.

Monestir de Ciuxà Monestir de Cuixà

La mostra és el complement adient al Curset que, organitzat per l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i per l'Escola Sert, va tenir lloc a Barcelona entre els dies 14 i 17 de desembre. Més d'un centenar de cursillistes van participar en unes jornades en les quals es va plantejar i debatre -una trentena d'arquitectes i altres professionals presentaren altres tantes ponències- el passat i el present dels monestirs més representatius a Catalunya, Espanya, Europa i Israel.

A part d'aquesta exposició, el curset es complementa amb una mostra bibliogràfica i documental a la sala Picasso. Està previst que l'exposició pugui viatjar a la resta de les seus col·legials o a les d'altres institucions.

Planta del monestir de Cuixà Planta del monestir de Cuixà
|
Més informació

adreça
Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Sala d'Exposicions de Col·legi d'Arquitectes de Catalunya
Plaça Nova, 5
08002 Barcelona Spain
Tel. 93 301 50 00
http://www.coac.net

Organitza:
Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i Escola de Pràctica Professional Josep Lluís Sert

Comissari:
Jaume Serra, arquitecte

Inaguració:
dia 14, dijous, a les 21 hores

Clausura:
13 de gener de 2.000

Preu:
Gratuït