Exposició homenatge a l'arquitecte Pelayo Martínez  

Des de l'11 de març al 6 d'abril, a la Sala d'Exposicions de la Pia Almoina de Girona, es pot visitar l'exposició homenatge a l'arquitecte Pelayo Martínez, en el centenari del seu naixement.

Aquesta mostra s'ha organitzat des de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Figueres amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de la Demarcació de Girona i es va inaugurar el proppassat 17 de desembre al Museu de l'Empordà de Figueres. Els actes a aquella ciutat han anat acompanyats de dues taules rodones i de l'edició d'un catàleg que farà perdurar la memòria d'aquest homenatge.

Pelayo Martínez a l'Arxiu de la Demarcació

pelayo1s.jpg (14595 bytes)Biografia
Pelayo Martínez Paricio (Figueres 1898-1978). Titulat l'any 1920, va esdevenir l'arquitecte més jove d'Espanya. El 1925 va ser nomenat Catedràtic Auxiliar de Projectes de l'Escola de Barcelona i el 1942 en va obtenir la Càtedra. A l'Exposició Universal del 1929 va guanyar el concurs del Palau de les Arts Gràfiques i va dirigir les obres del Palau d'Agricultura.
Bona part de la seva obra la va realitzar a l'Alt i el Baix Empordà, a la Costa Brava i a la ciutat de Figueres, d'on va ser arquitecte municipal interí. També va exercir d'arquitecte municipal de La Bisbal d'Empordà durant vàries dècades. A la seva ciutat natal són remarcables l'escalinata del Parc Bosc, la Casa Cordomí/Canet a la Rambla i el monument a Pep Ventura.

La donació Pelayo Martínez

pelayo2s.jpg (28007 bytes)El fons Pelayo Martínez, ingressat a l'Arxiu Històric, prové del despatx de l'arquitecte a Figueres. Consta de 1069 projectes datats entre 1933 i 1976.
Respecte al tractament arxivístic, per a la seva ordenació i instal·lació s'ha seguit el criteri i la numeració d'origen. Sobre aquest material es va fer un primer inventari manual, que després fou completat i introduït en base de dades. Es va millorar la instal·lació assegurant-ne la conservació.
Els projectes es completaven amb un fons de 160 fotografies en BN i C i suport paper. En elles hi trobem, principalment, imatges de les obres realitzades per Pelayo Martínez. Es troben, igualment, descrites en base de dades.

 
Demarcació de Girona
COAC


adreça

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Demarcació de Girona

Espai Sala d'Exposicions

Plaça de la Catedral, 8

Pia Almoina

17004 Girona Spain

Tel   972. 41 27 27

Fax  972. 21 41 51

Exposició oberta

del 11 de març al 6 d'abril de 1999