JOSEP PRATMARSÓ I PARERA, l'arquitecte

 

Entre els trets més significatius de la seva personalitat cal destacar el seu esperit lliure, obert i culte, elegant i alhora alegre i vital, al qual cal afegir una gran capacitat per captar la bellesa en els més mínims detalls.

Les seves grans inquietuds han estat sempre relacionades amb la cultura en general i amb l’art en particular, interessant-se per aquest en quasi totes les seves branques.
  • La pintura i l’escultura. Era un gran col·leccionista d’art, havent passat pel seu estudi d’arquitectura artistes novells aleshores com Tàpies, Cuixart, Joan Ponç, Guinovart, Curós... Molt sensible als corrents artístics de cada moment, des del surrealisme fins avui, i alhora molt intuïtiu amb les seves valoracions d’artistes i d’estils. D’aquest gust per la pintura ve la seva intervenció en l’arranjament dels locals de diverses sales d’art com la Galeria Ciento (1947), la Dedalus (1979) o la Sala d’Exposicions Municipals del Palau de la Virreina, inaugurada l’any 1980 amb l’exposició d’escultura de Gargallo, així com l’assessorament en qüestions d’art a amics seus, propietaris de galeries d’art.
  • Altres inquietuds seves han estat la lectura i la música, com a relax espiritual. Aquesta última la practicava tocant el violoncel amb un grup d’amics.
  • El dibuix era l’altra de les seves formes d’expressió, amb una enorme qualitat innata per sintetitzar amb gran sentit de l’humor i subtilesa tot el que veia i imaginava, donant com a resultat uns dibuixos lleugers i alegres, moltes vegades enginyosos i incisius, dominant els temes arquitectònics, els ambients barcelonins i sobretot temes de viatges, com els molts apunts que va realitzar per arreu del món: Canadà, París, Nova York, Japó, Grècia, Marroc, Itàlia (Florència, Venècia...)
  • Finalment l’arquitectura, que va ser la seva professió i l’activitat artística major, exercida amb una gran intuïció, sense descuidar-se cap detall. Les seves estructures eren clares, elegants i discretes, aptes per "viure" en el sentit més ampli de la paraula: les seves cases unifamiliars estaven sempre lligades al terreny on s’emplaçaven amb un caràcter fortament mediterrani, obert, amb la llum justa, sòbries, elegants...

Els arquitectes Pilar de la Villa i Julio Laviña, que van tenir la sort de treballar amb ell, recorden el seu estudi i la manera de treballar en aquest termes :

"El seu estudi era acollidor, molt petit; pràcticament constava d’una saleta de visites, un arxiu i una sala gran on treballàvem tots junts. Això vol dir que la relació física era total, ja que ell era un més entre nosaltres, amb la seva taula ( amb paral·lex, això sí, sempre plena de coses, llapis de colors, retoladors, papers, dibuixos, tabac...) Quan rebia els clients per discutir els projectes ho feia en aquesta mateixa sala. Cal destacar la seva gran capacitat per conduir el client al seu camp i ajornar "per més endavant" els punts amb els quals no estava d’acord, per, un cop guanyada la plena confiança del propietari, aconseguir allò que ell creia, quasi sempre amb encert, que era millor.

Els seus clients eren, normalment, amics d’algun client anterior i de la qual casa s’havien enamorat; altres cops eren amics propis però, en qualsevol cas, a l’acabar l’obra deixaven de ser clients per passar a ser amics, cosa poc corrent en la nostra professió.

Passava llargues estones al terreny fent un aixecament visual de pendents, vegetació, perspectives... i la majoria de les vegades ja arribava al despatx amb el dibuix d’una primera idea, que desenvolupava a la seva taula i comentava amb nosaltres, demanant-nos el nostre parer, encara que no sempre el considerés.

L’evolució del projecte era constant, fins al punt que és possible que al començar l’obra alguna cosa ja hagués canviat. Durant l’execució de les obres la casa anava evolucionant, cosa la qual constatàvem en les visites que, de tant en tant, fèiem conjuntament. (...)

   

 
Demarcació de Girona
COAC


adreça

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Demarcació de Girona

Espai Sala d'Exposicions

Plaça de la Catedral, 8

Pia Almoina

17004 Girona Spain

Tel   972. 41 27 27

Fax  972. 21 41 51

Exposició oberta

del 18 de juny al 30 de juliol de 1999

horari de 9'00h a 19'00h


Per més informació: